Dolazi vreme muzičkih festivala, a mi vam donosimo listu onih koji se smatraju najboljima, onih koje bi trebalo da posetite ako ste željni dobrog provoda i odlične muzike!

Evropski grad, leto, jedinstvena atmosfera, neke od trenutno najvećih zvezda muzičke scene, dobro društvo: u dve reči:nezaboravno iskustvo!

Pred vama se nalazi spisak onih festivala za koje smo sigurni da će vam pružiti jedinstveno iskustvo i omogućiti vam da uživo čujete neke od velikih svetskih imena, kao što su Kendrick Lamar, Arctic Monkeys, Fever Ray i brojni drugi.

Primavera Sound

Festival koji je aktivan još od 2001. godine, održava se u Barseloni i privlači posetitelje širom sveta svojom odličnom ponudom izvođača. Tako da nije čudno što je prošle godine ovaj festival posetilo čak 200.000 ljudi, sobzirom da su se na listi izvođača našla imena kao što su Solange Knowels i Grace Jones. Ove godine najavljeni su Lorde, ASAP Rocky i Bjork. Cene se kreću od 200 evra, a festival će trajati od 30. maja do 3. juna.

Sonar Festival

Nekoliko nedelja nakon Primavere, održava se drugi kultni festival, Sonar, koji će se takođe održati u Barseloni na Montjuicu. Poznat po velikom spektru elektronske muzike, ove godine slavi 25. godinu postojanja. Najavljeni su Laurent Garnier, Diplo, Bonobo, Bicep, zatim solista Radioheada Thom Yorke i fenomenalani Gorillaz. Karte možete nabaviti već od 60 evra, a održaće se od 14 do 16 juna.

Exit Festival

Ove godine tu su neka nova imena koja će vas oduševiti. Za sve one koji žele da čuju nešto drugačiji,a li i vrlo širok spektar muzike, ovo je pravi festival za vas. Između ostalih od objavljenih ovogodišnjih imena nastupićehe Knife, projekt sina Boba Marleya - Ziggyja Marleya, britanski pevač i DJ Jax Jones i punk duo Slaves. Kompletan line up nije još objavljen, ali ne sumnjamo da će tu biti još vrlo zanimljivih izvođača. Exit traje od 12. do 15. jula.

Lollapalooza Paris

Poznati američki festival Lollapalooza dobio je nekoliko svojih verzija u Evropi, a jedna od njih je u Parizu. Glavne zvezde ovog dvodnevnog festivala su Depeche Mode, The Killers, Gorillaz, zatim Dua Lipa, Kasabian, Parov Stelar, Bastille, Black Rebel Motorcycle i mnogi drugi. Kao što možete da primetite, u svega dva dana na ovom festivalu možete da poslušate neka od trenutno najvećih svetskih imena. Cena festivalske karte je 150 evra, a održaće se 21. i 22. juna.

Sziget

Ovo je jedan od najpristupačniji festivala u Evropi, sa najboljom muzičkom postavom. U njegovom izdanju u 2018. godini moći ćete da čujete Kendricka Lamara, Noela Gallaghera, Arctic Monkeys, Cigarettes After Sex, La Femme, Clean Bandit, The Kooks i brojne druge izvođače. Tema ovogodišnjeg izdanja je "Love Revolution" s naglaskom na promicanju ideja mira, ljubavi i tolerancije. Cene ulaznica kreću se od 70 evra, a festival traje od 8. do 15. avgusta.

PageBreak

Way Out West

Izvođači koji su za sada potvrdili svoje nastupe su Lykke Li, Arctic Monkeys, Arcade Fire i Kendrick Lamar. Lista još nije gotova, ali teško da će nas ovaj festival razočarati, s obzirom da su prošle godine nastupali Lana Del Rey, Frank Ocean i Regina Spector. Postoji još od 2007. godine i ima reputaciju jednog od najbolje organizovanih festivala na svetu. Održava se u Gothenburgu u Švedskoj od 9. do 11. avgusta, a cena ulaznica kreće se od 180 evra.

Flow Festival

2017. godine na ovom festivalu u Helsinkiju nastupali su Lana Del Rey, Moderat, Frank Ocean i brojna druga eminentna imena muzičkog sveta. Ono što još izdvaja ovaj festival od drugih jesu impresivne instalacije koje su specijalno za ovaj događaj izradili savremeni finski umetnici. Ove godine se među izvođačima nalaze St.Vincent, Patti Smith, Lykke Li, Arctic Monkeys i Kendrick Lamar. U ovom festivalu možete uživati od 10. do 12. avgusta, a najniža cena ulaznice je 100 evra.

Reading i Leeds

Ove godine neće se održati najpoznatiji britanski festival na Glastonburyju, ali to ne znači da neće biti ni jednog festivala. Baš suprotno, dva festivala održaće se simultano na dve različite lokacije, a jedna od njih je Reading and Leeds. Ove godine na ovom festivalu nastupiće Kendrick Lamar, Dua Lipa, Kings of Leon i još stotinjak izvođača. Cena ulaznice je vrlo visoka, oko 200 funti, a festival će se održati u periodu od 24. do 26. avgusta. 

Rock en Seine

16. izdanje ovog čuvenog francuskog festivala održaće se u St. Cloud Parku u blizini Pariza, ovo je jedan od najpoznatijih francuskih festivala, pa možete očekivati vrhunska muzička imena. Karte još nisu u prodaji, a vreme održavanja festivala je u istom terminu kada i Reading and Leeds festival.

Lollapalooza Berlin

Još jedna verzija američkog festivala, održaće se 8. i 9. septembra u Berlinu. Cena karata se kreće od 130 evra, a line-up još nije objavljen, no prošle godine su nastupali Foo Fighters, Two Door Cinema Club i London Grammar, stoga se i ove godine očekuju odlična zabava.

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/