Disobedience

O čemu je: Žena se vraća u zajednicu koja ju je prezrela i odbacila zbog privlačnosti prema prijateljici iz detinjstva. Kad se njih dve ponovo sretnu, strast će se nanovo razbuktati dok budu otkrivale nove granice vere i seksualnosti.

Zašto: Osim teme, te uvek dobrodošlog polemičkog tona i smislene i filmične provakacije, jednostavno – dve Rejčel (Rejčel Mekadams i Rejčel Vajs), a onda i Alesandro Nivola, te činjenica da se ovde radi o već novom filmu (a i prvom rediteljskom ostvarenju na engleskom jeziku) čileanskog autora Sebastijana Leiloa, pre samo nekoliko meseci nagrađenog Oskarom za Fantastičnu ženu (u kategoriji najboljih filmova s neengleskog govornog područja).

Kada: Od 27. aprila.

Everybody Knows

O čemu je: Karolina, Špankinja koja živi u Buenos Airesu, vraća se u svoj rodni gradić u blizini Madrida, u društvu svog muža Argentinca i dece. Međutim, ovo putovanje kreću da ometaju neočekivani događaji koji će izvesne tajne isterati na videlo.

Zašto: Srećom, nije sve u sinopsisu i/ili domišljatom i nesvaskidašnjem zapletu. Ovde je reč o novom filmu dvostrukog oskarovca, iranskog sineaste Arsghara Farhadija, autora hvaljenih i uspešnih arthouse filmova Razvod i Trgovački putnik. Tome dodajemo i podatak da glavne uloge igraju Penelope Kruz, Havijer Bardem i Rikardo Darin! A film je snimao baš česti Almodovarov saradnik – direktor fotografije Hoze Luis Alkaine.

Kada: Premijera na Kanskom festivalu

Farenheit 451

O čemu je: U zastrašujuće bezbrižnom društvu bliske budućnost mladi čovek zadužen da, kao vatrogasac, spaljuje sve knjige, počinje da preispituje svoja dela nakon što upozna zagonetnu devojku, da bi ubrzo krenuo u pobunu protiv društva.

Zašto: Bilo je samo pitanja dana (zapravo godina) kad će nam stići nova ekranizacija ovog istinski unikatnog knjiškog klasika iz pera Reja Bredberija; srećom po sve nas, a i po samu Bredberijevu prozu, za scenario i režiju se postarao gost našeg FEST-a pre nekoliko zima Ramin Bahrani, u čijem opusu su već najmanje dva odlična filma (Sizif u Njujorku i 99 domova). Najvažnije uloge su poverene Majklu B. Džordanu, Sofi Buteliji i zlatnom Majklu Šenonu.

Kada: Od 19. maja (u ponudi kanala HBO)

Ideal Home

O čemu je: Erazmus i Pol, gej-par na stalnoj ivici zađevice i svađe, doživljavaju šok kad im na vrata dođe desetogodišnjak koji tvrdi da je Erazmusov unuk. Nijedan od njih nije spreman da se odrekne svog ekstravagantnog životnog stila zarad neželjenog roditeljstva u taj zao čas.

Zašto: Komedija, pa još kažu, u izvesnoj meri i politički nekorektna, pa još i dva sjajna i prekaljena komičarska genija – Stiv Kugan i Pol Rad. Naravno, sve vuče na remiks čuvenog Birdcage-a, ali ko mari, tim pre što je komedija koje se obraćaju iole zrelijoj i zahtevnijoj publici godinama unazad nedopustivo malo.

Kada: U prvoj polovini maja.

Les gardiennes

O čemu je: U samo jednoj jedinoj rečenici – samo žene su ostale da rade i da se staraju za porodičnu farmu tokom Velikog rata.

Zašto: I ovde mirne duše možemo da govorimo o glavnom autoru kao najznačajnijem i najsnažnijem adutu: Čuvarke su novi film scenariste i reditelje (a na mahove i glumca) Ksavija Bovuaa, autora remek-dela O bogovima i ljudima iz 2010. godine. Naravno, dobro dođe i taj ženski štih, odnosno, činjenica da se ovde radi o dominatno ženskom glumačkom ansamblu koji predvodi Natali Bej.

Kada: U matičnoj Francuskoj od konca prošle, u srećnijem ostaku sveta od prvih dana maja ove godine.

On Chesil Beach

O čemu je: Engleska, 1962. godine… Idilična romansa dvoje mladih ljudi nenadano se sudara s pitanjima seksualne slobode i pritisaka društva, što vodi do čudne prve bračne noći.

Zašto: Da krenemo od same osnove – u pitanju je adaptacija još jednog romana velikog britanskog literate Ijana Mekjuana. Saroše Ronan, baš kao i u Iskupljenju, takođe zasnovanom na Mekjuanovoj prozi, glumi glavnu ulogu, a društvo joj prave Semjuel Vest, Emili Votson i An-Mari Daf. Sam Mekjuen je i autor scenarija. Možda mlada Saroše (1994) iz četvrtog pokušaja dobije Oskara?

Kada: od 18. maja.

Terminal

O čemu je: Priča ovog filma prati dvoje ubica u zlokobnoj misiji, smrtno bolesnog prosvetara, enigmatičnog domara i konobaricu koja vodi dvostruki život. I nasilne smrti su moguć ishod kad se njihovi životi sudare, a sve to pod kontrolom vrhunskog zločinačkog uma gladnog osvete.

Zašto: Ova britansko-kinesko-mađarsko-američka koprodukcija računa na sledeće mamce: krasnu Margot Robi, gotovo pa nepogrešivu u odabiru uloga na uzorku poslednjih nekoliko godina, te Sajmona Pega, Majka Majersa, Maksa Ajronsa (sin velikog Džeremija)… a malo i slovenačku glumicu Katarinu Čas, viđenu i u našem Procepu pre nekoliko filmskih leta.

Kada: od 11. maja.

The Devil and Father Amorth

O čemu je: Ukratko – otac Gabrijele Amorta izvodi svoje deveto isterivanje đavola iz jedne Italijanke.

Zašto: Niko ne spori, hiljade filmova su do ovog trenutka na ovaj način prikazivale ili eksploatisale motiv i zahvat isterivanja đavola iz napaćenih duša; međutim, u slučaju ovog filma govorimo o dugometražnom dokumentarnom ostvarenju čiji je scenarista i reditelj neprevaziđeni Vilijam Fridkin, autor nezaboravnog i neponovljivog (igranog) Isterivača đavola, klasika iz zlatnih filmskih sedamdesetih godina prošlog vesta. Da li je potrebno još ubeđivanja i detalja?

Kada: Od 20. aprila.

The Seagull

O čemu je: Ostarela glumica posećuje brata i svog sina na seoskom mu imanju. Tom prilikom sa sobom dovodi uspešnog romanopisca u koga će se zalljubiti devojka iz susedstva, nevina i slobodna…

Zašto: Naravno, uvek se radujemo adaptacijama Čehovljevih dela. Osim toga, glumačka podela zbilja mami: Anet Bening, Elizabet Mos, (ponovo) Saroše Ronan, Kori Stol… Brajan Denehi, Mr Viningam. Reditelj Majkl Majer je pokazao dosta takta i dara pre petnestak godina kad je režirao Dom na kraju sveta, ekranizaciju romana Majkla Kaningema.

Kada: Od 11. maja.

Under the Silver Lake

O čemu je: U žiži ove priče je mladi čovek koji razvija opsesiju čudnim okolnostima koje okružuju ubistvo tajkuna i otmicu devojke. Prijatelj mu pomaže da se snađe u samozadatoj istrazi nestanka te devojke.

Zašto: Kao u stara dobra vremena, ključni adut ovde je glavni autor – scenarista i reditelj Dejvid Robert Mičel, koji nam se pre nekoliko leta gromko preporučio vrsnim i slasnim hororom It Follows. Ovog puta Mičel se opredelio za neo-noir triler, u kome najznačajnije uloge tumače Endrju Garfild, Tofer Grejs, Rajli Kiou, Džimi Simpson i Zoša Memet. Ovaj film je upravo ovih dana uvršten u glavni takmičarski program Kanskog filmskog festivala.

Kada: Premijera na Kanskom festivalu, početkom maja.

Tekst: Zoran Janković za City Magazin

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/