Dosije X

Na tragu kultne Zone sumraka a više no dovoljno svoj, The X files utabao je stazu svemu što će kasnije doći: uronjen u žanrove a inteligentan, provokativan i tematski šarolik. Na stranu to što je mitologija serije vodila u ćorsokak i što se pokazalo da je Chris Carter najslabija karika sopstvenog projekta, X se pokazao i dobrim inkubatorom talenata: James Wong poslednjih godina radi na Američkoj horor priči, a Vince Gilligan…  ah, o njemu malo kasnije.

Lost

Manite se, vi razočarani krajem! Meni su te godine nezaboravne: Lost se nije gledao, Lost se živeo. Naterao nas je da istražujemo o filozofiji, književnosti i nauci, da detektivišemo i teoretišemo, a nalazim i da je finale istinski divno - nije sporno ono kao ono, nego poslednja sezona. Posle Losta, Lindelof pak blista na Leftoversima, a Cuse ovih dana radi na ekranizaciji strip serijala Lokot i ključ, koji je suvo zlato (ima ga i u domaćem izdanju, topla preporuka).

South Park

Sećam se prvog gledanja Parkovaca, još u srednjoj. Kakvo je to valjanje od smeha bilo, bukvalno smo pauzirali gledanje da se iscerekamo. I dalje sam jednako oduševljen tom premisom: kako na što prljaviji, bizarniji način izreći izuzetno mudre i počesto „divne“ (da, to je prava reč!) poente. U saldu, ipak zauvek draži od Simpsonovih i Family Guya.

Breaking Bad

Master klas spomenutog Gilligana: serija s najmanje pogrešnih koraka i virtuoznost Bryana Cranstona. Za razliku od House of cards, gde pratimo kako ološ magistrira ološarstvo, ovde gledamo kako se čista duša ispresavija u zlo. Zato što je na sva usta hvaljena, neki su odbili da pogledaju ovu seriju (kao što danas odbijaju Thronese). Razumem odbojnost koju opšta pomama rađa, ali me nikad ne bi oterala od onoga što mi se dopada. Od gledanja nečega samo zato što je popularno jedan je pozerluk gori: negledanje nečega zato što je popularno.

Bron/Broen

Malo nordijskog noara na listi, biram da mu dam prednost u odnosu na slična procedural ostvarenja zbog atmosfere i psihologizacije junaka. Sad još samo da se dostojanstveno završi (nisam pogledao četvrtu, poslednju sezonu). 

Dark i Stranger Things

Odlučio sam da ih stavim zajedno upravo zato što se o njima često i govori u paketu. Oba su biseri Netflixa, ali sličnosti među njima u stvari su samo preupadljive, dok su razlike duboke, suštinske: uprkos elementima horora, Things su u srcu vedri i nostalgično ljupki, dok Dark s razlogom nosi svoj naslov.

Dead set

Ko je fasciniran Crnim ogledalom Charlija Brookera, nek se vrati deceniju unazad i pogleda ovo njegovo prethodno čedo. Ukratko: zombiji i Veliki brat. Brookera je car.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/