Na čelu žirija biće australijska zvezda Cate Blanchett, dok će sam festival otvoriti film "Everybody Knows" sa Penelope Cruz i Javier Bardemom u glavnim ulogama. Ostvarenje iranskog režisera Asghara Farhadija je druga dama španskog govornog područja koja će otvoriti prestižni festival u istoriji manifestacije, nakon Almodovarovog "Bad Education".

ELLE vam u nastavku donosi listu 10 najiščekivanijih filmova Kana u kom je uvek akcenat bio na evropskih filmovima i onima u kojima engleski nije govorni jezik, a među kojima se kriju i dobitnici Zlatne palme, ako pitate kritičare i prognozere:

Under the Silver Lake

Američki glumac Andrew Garfield predvodi glumačku ekipu ovog noir filma iz L.A. koji je režirao David Robert Mitchell, čiji je horor It Follow bio hit u Kanu pre nekoliko godina. Andrew glumi mladog muškarca koji traga za Sarom (Riley Keough), prelepom i misterioznom ženom koja je nestala nakon samo jedne noći poznanstva.

BlackKklansman

Spike Lee stoji iza neobične ali istinite priče o Ronu Stallworthu, prvom Afroamerikancu koji je dobio posao policajca u Koloradu Springs. Ron se infiltirao u Ku Klux Klan krajem sedamdesetih godina i zajedno sa kolegom Filipom Zimmermanom rizikovao i svoj i kolegov život. Rona glumi John David Washington, dok u ostalim ulogama glume mahom nepoznati glumci - Laura Harrier, Adam Driver, Corey Hawkins i dr.

The House That Jack Built

Najnovije ostvarenje Larsa von Triera stiže u Kan nakon njegove provokativne Melancholije i šokantne pres konferencije na kojoj je reditelj imao čudne Naci komentare nakon kojih je proglašen nepoželjnim na Kroazeti. To ga ipak nije sprečilo da novim delom aplicira na Kanskom festivalu, i to krvavom pričom o serijskom ubici koga igra Matt Dillon. Jedna od njegovih žrtvi je i žena koju igra Uma Thurman. 

Everybody Knows

Film koji otvara 71. izdanje Kana potpisuje iranski režiser Asghar Farhadi, čovek koji je već imao uspeha na Kanskom festivalu sa filmovima The Salesman i A Separation. U najnovijem Asgharovom filmu koji je snimljen na španskom jeziku, igra bračno-glumački par Penelope Cruz i Javier Bardem. Cruzova igra Špankinju koaj se vraća kući zajedno sa svojim mužem, Argetincem kada iznenadna dešavanja otkrivaju tajne koje su ostale skrivene.

Climax

Iako još ništa detaljno nije otkriveno o novom filmu Gaspara Noea, možemo da samo pretpostavimo šta nas čeka. Čovek koji je često provocirao i šokirao kansku publiku sa vrlo bizarnim ili krajnje eksplicitnim filmovima (setimo se samo filma Irreversible sa Bellucci i Casellom). 

Rafiki

Prvi kenijski film koji će se naći u istoriji Kana već sada izaziva niz kontroverzi. Naime, zabranjen je u matičnoj zemlji i u samom Kanu je stavljen u okviru programa Un Certain Regrard gde privlači najveću pažnju moguću. Ovo je priča o mladim tinejdžerkama koje se zaljubljuju jedna u drugu. Režiserka Wanuri Kahiu odbila je da uradi dodatnu montažu filma nakon što su to od nje zatražili ljudi ispred Kenijske filmske asocijacije. 

Whitney

Tri godine nakon dokumentarca Amy u kom je prikazan tragičan životni put i emotivna destrukcija jedne od najvećih pevačica današnjice, Amy Winehouse, stiže film o Whitney Houston, još jednoj velikoj divi koja je pokleknula ispred pritiska velike popularnosti i moći. Režiser Kevin Macdonald obezbedio je saradnju divine porodice, ali kritike za sada pokazuju da je ipak snimio još samo jedan dokumentarac koji nije otkrio ništa novo, niti ponudio posebnu emociju.

Burning

Kratka priča japanskog pisca Harukija Murakamija poslužila je kao baza za ovaj film koji se takmiči u glavnom takmičarskom programu. Steven Yeun glumi Bena, misterioznog prijatelja glavnog junaka Jong-sooa (Yoo Ah-in) koji ima poseban hobi. Da li je ovaj film mogući dobitnik Palme? Šuška se šuška.

Girls of the sun

Ove godine samo tri ženska režisera naći će se u konkurenciji za Zlatnu palmu. Jedna od njih je i Eva Husson čiji je film Bang Gang iz 2015. godine uzburkao kansku publiku vrlo zabavnim ali šokantnim prikazom seksualnih navika i života adolesencije. Najnoviji Evin film je priča o sestrinstvu, ženama koje se bore protov varvara. Glavne uloge su poverene Golshifteh Farahani, Emmanuelle Bercot i Julie Delpy, a priča u fokusu ima ženski bataljon koji se brani mali kurdski grad koji okružuju ekstremisti najgore vrste. 

Solo: Star Wars Story

Disney je početkom ovog meseca najavio da će najnoviji Star Wars Story premijeru imati upravo u Kanu. Šta očekujemo? Spektakl ako znamo da iza projekta stoji veliki Ron Howrad dok je glavna uloga poverena mladoj zvezdi Donaldu Freaking Gloveru.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/