Koji film najviše odslikava tu lenju, letnju atmosferu? ELLE donosi svoje favorite:

1. The Talented Mr Ripley / Anthony Minghella (1999)

Filmska ekranizacija istoimenog trilera Patricije Highsmith u kojoj Matt Damon glumi Toma Ripleya, mladića skromnog porekla koji sticajem okolnosti, pod lažnim identitetom biva poslat od strane vlasnika brodogradilišta, u Evropu sa zadatkom da vrati biznismenovog sina koji se provodi u prelepoj i sunčanoj Italiji, teleportuje nas na Apenine.

Dok pratimo kuda će Toma odvesti njegove laži i fascinacija Dikijem, posmatramo i čarobnu Amalfi obalu sa glamuroznim Kaprijem, ali i stari Rim čijim ulicama pohode glavni akteri priče.

2. Come september / Robert Mulligan (1961)

Opet smo u Italiji. Ovoga puta za to možemo da zahvalimo fenomenalnom tandemu - Rocku Hudsonu i Gini Lollobrigidi koji su nas ujedno zabavili, ali i preselili na veličanstvenu italijansku rivijeru. Rock glumi bogatog industrijalca Roberta koji odlučuje da kraj leta provede sa svojom devojkom, temperamentom Lisom (Gina) u svojoj raskošnoj vili.

Problem nastaje kada shvati da je u međuvremenu njegov kućepazitelj vilu pretvorio u hotel u kojem trenutno boravi grupa mladih Amerikanki i nekoliko muzičara. 

3. Roman holiday / William Wyler (1953)

Da je Italija oduvek bila večna inspiracija filmskim stvaralacima, a posebno onim koji su birali lokacije za ljubavne filmove dokaz je ova čuvena komedija sa Gregory Peckom u ulozi novinara i preslatkom Audrey Hepbern koja glumi princezu, koja željna života van pravila iskrada se i upućuje u nepoznato otkrivajući jedan od najstarijih gradova na svetu.

Iako smo zavedeni njihovom hemijom i simpatičnim dijalozima, ovaj film smo zavoleli i zbog Rima, njegovih čuvenih Španskih stepenica, vožnje oko Koloseuma i skrivanja po njegovim vremešnim uzanim uličicama. Ovde mora nema, ali ako smo zamišljali leto u nekoj evropskoj prestonici - ovako smo ga zamišljali! 

4. A bigger splash / Luca Guadagnino (2015)

Relativno nov film naišao je na oprečne komentare gledalaca, ali je zato sve impresionirao u domenu kostima, muzike i fotografije. I ovde je pogađate Italija mesto dešavanja, tačnije prekrasna vila koja se nalazi na ostrvu Pantelleria i u kojoj boravi rok diva (Tilda Swinton) i njen partner, inače producent i režiser (Matthias Schoenaerts). Njihov idiličan odmor prekida dolazak starog prijatelja koga glumi Ralph Fiennes i njegove ćerke (Dakota Johnson). 

5. Blue lagoon / Randal Kleiser (1980)

Melodrama u kojoj je Brooke Shields imala tek 15 godina, prevashodno je priča o odrastanju dva deteta koja su preživela brodolom i našla se na napuštenom ostrvu.

U nadi da će ih ubrzo pronaći spasioci Richard i Emmeline prave sklonište. Godine prolaze, oni stasaju u mlade ljude kojima život u divljini više nije nepoznanica, a u međuvremenu u njima se budi i prvi znak međusobne seksualne privlačnosti. Da li smo spomenuli da se sve to dešava na egzotičnom ostrvu prepunom palmi, gde su plaže peskovite a more kristalno tirkizne boje?

6. The Beach / Danny Boyle (2000)   

Engleska drama koja je bazirana na istoimenom romanu Alexa Garlanda u kojoj glume Leonardo DiCaprio, Tilda Swinton, Virginie Ledoyen, Guillaume Canet snimana je na Tajlandu, tačnije na ostrvu Koh Phi Phi koje se smatra jednim od najlepših na svetu, prepunim skrivenih plaža i uvala.

U jeftinom hotelu u Bangkoku Richard (Leonardo) upoznaje francuski par, Etjena (Canet) i Fransoaz (Virginie). Osim njih, on susreće Daffyja, (Roberta Carlily), starijeg putnika koga su uništile godine provedene na suncu i droga. Sulud i paranoičan, Daffy priča Richardu neverovatnu priču o tajnom ostrvu raju na zemlji: savršenoj plaži, koju nisu iskvarili turisti.

7. A Walk in the clouds / Alfonso Arau (1995)

Mladi američki borac Paul Sutton (K. Reeves) jedva je dočekao povratak iz Drugog svetskog rata i susret s voljenom suprugom. Ona, nažalost ne deli njegov entuzijazam te zahteva od njega da se brže bolje prihvati svog starog posla – trgovanja čokoladom.

Na prvom službenom putu Paul upozna lepu Meksikanku Victoriju Arágon (A. Sanchez – Gijon) koja mu objasni da se užasava susreta s konzervativnim i strogim ocem jer nosi vanbračno dete. Odlučivši pomoći nesretnoj devojci, Paul predloži da pođe s njom i predstavi se roditeljima kao njen suprug.  Tada kreće jedna prelepa priča o ljubavi, avanturi, strasti i tradiciji smeštena prelepe vinograde kalifornijske doline Napa.

8. Dirty dancing / Emile Ardolino (1987)

Nije li istina da svaka devojka želi na odmoru da upozna nekog kul momka i provede se nezaboravno? Baby (Jennifer Gray) provodi leto sa porodicom u jednom resortu Catskills u Americi i tom prilikom se zaljubljuje u instruktora plesa koga glumica Patrick Swayze.

Iako Catskills nedaleko od Njujorka, okruženi planinama nisu ideal letnje destinacije, priroda i jezero nude relaksaciju i odmor koji mnogi žele a nama priliku da osetimo kako bi to moglo da izgleda kada bismo se zatekli u jednom planinskom hotelu i sreli jednog Johhnya.

9. Mamma mia / Phyllida Lloyd (2008)

Konačno smo napustili obale Italije i skoknuli do Grčke, tačnije njenih ostrva Skopelos i Skijatos gde je 2008. godine snimljen mjuzikl Mamma mia sa Meryl Streep u glavnom ulozi.

Dok čekamo da nas novi nastavak filma upozna sa lepotama hrvatske obale ( Mamma mia 2 je snimljen na ostrvu Vis, i to u mestu Komiža), prisećamo se prelepih scena tirkizno plavog mora, pitoresknih gradića, kamenih terasa na kojima su akteri raspevano pevali Abbine hitove u lepršavim haljinama. 

10. Ukradena lepota / Bernardo Bertolucci (1996)

Ako pitate našu web urednicu među najboljim filmovima koji imaju tu letnju atmosferu koja podrazumeva taj zarazni far dolce niente ( italijanska omiljena uzrečica za dokolicu) onda je to sigurno ovo remek-delo sedme umetnosti koje se dešava u romantičnoj i sanjivoj Toskani gde svaki pejzaž izgleda nalik nekoj impresionističkoj slici. 

Toskanu upoznajemo zajedno sa Lucy, američkom tinejdžerkom koja dolazi u posetu porodičnim prijateljima koji su se tu preselili. S obzirom da se njena majka nedavno ubila, Lucy se nada da će ovde otkriti identitet oca. Okružena ekscentričnim stanarima koji uključuju umiručeg gej pisca, vajara, advokata i druge, Lucy takođe spoznaje prve naznake svoje mladalačke seksualnosti. 

Kada odluči da upravo na ovom mestu izgubi nevinost mlada dama postaje objekat intenzivnog interesovanja muškaraca u kući, ali udvarač koga na kraju izabere nije u početku deo njene pažnje.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/