Kontroverzi u filmskom svetu nikada ne nedostaje, bilo da je reč o samim glumcima i ljudima koji su uključeni u stvaranje filma i njihovom ponašanju ili kada je u pitanju tematika koju određeni filmovi problematiziraju u svojim radnjama. 

Znate li za sve probleme koji su se vezali uz film "Last Tango in Paris" u kojem glumi Marlon Brando? Naime, on je optužen zbog tog filma za silovanje glumice koja mu je u filmu bila ljubavna partnerka, a i sama javnost je bila zgrožena prikazom scene analnog seksa.

 Film "The Dreamers", istog redatelja Bernarda Bertoluccija, bio je takođe kontroverzan jer je prikazao pomalo incestuozan odnos između brata i sestre ali i čudnu ljubav između troje mladih ljudi. 

"The Passion of the Christ" Mela Gibsona je takođe izazvao brojne kontroverze zbog prema nekima previše realističnih scena prikazu Hristove muke, a "Requiem for a Dream" šokirao je javnost jer su po prvi puta prikazane ekstremnosti u koje su ljudi spremni ući zbog svoje zavisnosti od droge. 

Kako god da okrenemo, umetnost je tu da provocira i progovara o temama koje se inače ne mogu prikazati u ni jednoj drugoj sferi ljudskog delovanja. Mi smo odabrali one filmove koji su izazvali burne reakcije, ali su istovremeno i vrhunska ostvarenja svetske kinematografije.

"Blue Valentine", 2010.

"The Dreamers", 2003.

"Requiem for a Dream", 2000.

Na sledećoj strani pogledajte još kontraverznih filmskih ostvarenja. 

PageBreak

"Last Tango In Paris", 1972.

"The Passion of the Christ", 2004.

"Blue is The Warmest Colour", 2013.

"Nymphomaniac: Vol.I", 2013.

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/