Druga decenija trećeg milenijuma polako se bliži kraju. Daćemo vam par sekundi da prihvatite ovu činjenicu i obavite kratku "gde sam, šta sam, a šta sam mogao" retrospektivu, pa ćemo da nastavimo dalje.

A to dalje vodi nas ka pitanju o budućnosti filma, kao možda i najpopularnije umetnosti našeg vremena. Rasprave o tome da li je žanrovska budućnost u koraku onoga što smo naslovili "holivudskim Svetim gralom" ili o pitanju šta će filmu doneti ulazak društvenih platformi u rastući biznis ostavićemo za neke sledeće članke. U tekstu ćemo se baviti klasičnijom i zabavnijom temom – pitanjem ko su filmske zvezde decenije koja nam dolazi.

Sa liste ćemo izostaviti glumice koji su i dalje u dvadesetim, ali već planetarne zvezde kao što su Margot Robbie, Brie Larson, mma Watson, Kristen Stewart…

U nastavku su, dakle, one zvezde koje su nas već impresionirale svojim darom, glumačkom širinom i prisustvom na ekranu, a od kojih očekujemo da nas tek iznenade u godinama koje dolaze. 

1. Sasha Lane

Godina rođenja: 1995

Projekti koji se izdvajaju:American Honey (2016), Hearts Beat Loud (2018), The Miseducation of Cameron Post (2018)

"American Honey" je film koji bi lako mogao da sazri u generacijski kult, a u tom slučaju će njegova glavna glumica definitivno pronaći svoje mesto u filmskoj istoriji. Ako se to i ne ddogodi, uvereni smo da će se Laneva izboriti za njega u projektima koji tek dolaze, jer kombinacija njene jedinstvene lepote afro-američko-maorskih korena i ogromnog talenta, koji je demonstrirala već u svom filmskom debiju, teško mogu da budu osujećeni. Potvrda je “Hearts Beat Loud“, u kojem je donekle zasenila i Kiersey Clemons, još jedno ime u usponu.

2. Mia Goth

Godina rođenja: 1993

Projekti koji se izdvajaju: Nymphomaniac (2013), Everest (2015), A Cure for Wellness (2016)

Njeno bledunjavo dečije lice i nesvakidašnji pogled, sposoban da se u sekundi kreće između opčinjavajućeg i nelagodnog, širom su joj otvorili vrata horora i mračnijih SF projekata. Mia Goth je to veoma dobro iskoristila, brzo se nametnuvši i kasting direktorima i bioskopskoj publici. S obzirom na to da su joj naredni poslovi rimejk "Suspiria" i ambiciozni SF "High Life", čini se da će Mia nastaviti da se penje istim putem koji je u startu dobro odabrala.

3. Juno Temple

Godina rođenja: 1993

Projekti koji se izdvajaju: Atonement (2007), The Other Boleyn Girl (2008), Killer Joe (2011), The Dark Knight Rises (2012), Maleficient (2014), Sin City: A Dame to Kill For (2014), Wonder Wheel (2017), Unsane (2018)

Prepoznatljiva po svojoj plavoj kosi i fizionomiji britanske aristokratije, ova devojka iz Londona je već sada napravila pun žanrovski krug, dokazujući svoju sposobnost da podednako dobro igra smierne plemkinje koliko i ambiciozne asistentkinje u teškoj muzičkoj industriji sedamdesetih (naravno, serija "Vinil"). Upravo ova specifičnost i dokazana širina najavljuju nam da će njeno zvučno ime biti jedno od onih koja ćemo najčešće sretati na ending credits listama u godinama koje dolaze.

4. Mackenzie Foy

Godina rođenja: 2000

Projekti koji se izdvajaju: The Twilight Saga (2011-12), The Conjuring (2013), Interstellar (2014)

Početkom tekuće decenije, Mackenzie Fo je bila novo čudo od deteta. Preslatka devojčica kojoj su u krilo bacane razne uloge u najvećim žanrovskim projektima tog perioda, a ona je oduševila sve redom svojom neverovatnom zrelošću. 

Još dva filma su izašla 2015. godine, i usledio je potpuni tajac u njenoj karijeri. U ovoj godini nam se Mekenzie vraća, glavnom ulogom u šarenom spektaklu "The Nutcracker and the Four Realms", i jedva čekamo da je vidimo ponovo. Ako nastavak njene karijere bude blizu onoga što je nagovestila na samom početku, sigurni smo da će imati impresivnu biografija. 

Na sledećoj stranici pogledajte koje su to još četiri mlade glumice koje će obeležiti naredni period:

PageBreak

Millie Bobby Brown

Godina rođenja: 2004

Projekti koji se izdvajaju: Intruders (2014), Stranger Things (2016)

Činjenica jeste da smo je do sada viđali samo u serijskim formatima i da nema mnogo uloga iza sebe koje bi joj garantovale mesto na zvjezdanom nebu 2020-ih, ali podsetimo se još jednom, da ovo je čudesno dete rođeno u Andaluziji od roditelja Španaca ima tek 14 godina. Na kraju krajeva, do 2020. će izaći i dva njena filma na temu Godzile, pa ćemo gotovo sigurno dobiti potvrdu da je Millie Bobby Brown nova filmska zvezda u punom smislu te reči, samo da joj još američki paparaci ostave dovoljno prostora da do toga mirno dođe.

6. Maisie Williams

Godina rođenja: 1997

Projekti koji se izdvajaju: The Game of Thrones (2011-), Doctor Who (2015)

Ona je lice i dar koji se pamte, izbrušena u najvećoj seriji svih vremena Game of thrones, u kojoj se njen lik razvijao paralelno sa njom samom, tako je usmeravajući da istražuje i uči iz širina i na ličnom i na glumačkom nivou. Generacijska komedija "Depatures" sa potencijalima kakvi su Nina Dobrev i Asa Butterfield ili generacijski superherojski horor "The New Mutants" sa pregršt mladih talenata biće, nadamo se, samo prvi koraci u novim pravcima nakon što "GoT" prolije i poslednje kapi krvi svojih protagonista. Maisie na svom maksimumu tek očekujemo.

7. Saoirse Ronan

Godina rođenja: 1994

Projekti koji se izdvajaju: Brooklyn (2015), Lady Bird (2017), On Chesil Beach (2017), Loving Vincent (2017)

Isto tako je činjenica da joj se spremaju sve veći projekti, počev od "Little Women" i "Mary Queen of Scots" i da će već do kraja ove decenije biti u samom vrhu industrije po svim parametrima, ali njeno vreme svakako tek dolazi. Možda i nećemo otići predaleko ako kažemo da poseduje sve što treba da se u sledećoj dekadi pozicionira kao Meryl Streep nove generacije.

8. Chloe Grace Moretz

Godina rođenja: 1997

Projekti koji se izdvajaju: Kick-Ass (2010), Carrie (2013), The Equalizer (2014), Clouds of Sils Maria (2014), The Miseducation of Cameron Post (2018)

Činjenica da je Moretz vrlo uspešno glumila kroz žanrove – od tinejdžerskih akcija, preko horora, do evropskih drama – i u svakom od njih se snašla odlično ili dobro. To nije lako ni daleko starijima od nje, pa kako svoju biografiju bude češće punila stavkama poput "Oblaka Sils Marije" ili najavljenog "The Widow" sa Isabelle Hupert, tako će i bioskopska publika postajati sve svesnija njenih zavidnih kvaliteta.

Prilagođeno sa: Bosonoga

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/