Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obavezna literatura za leto: 3 knjige koje bi trebalo da ponesete na odmor

Iako je leto već uveliko počelo, odmor ne bi bio potpun, ako ne bismo pročitali bar jednu knjigu. Ovog puta mi vam predlažemo tri, koje bi svakako trebalo da imamo i u biblioteci.

  Izvor: Foto: Profimedia

Krenimo od povoda - u bujici najnovijih fenomena nedavno smo primetili onaj nazvan cundoku (tsundoku, na japanskom), koji se tiče pasije (ili bolje manije i ludosti) prikupljanja knjiga koje, po svoj prilici, nikada nećemo pročitati.

Možda i za tu boljku ima leka – ovom prilikom vam predlažemo tri izvanredna romana, sva tri su u skorije vreme pristigle u knjižare.

Njihova ambicija će vas možda nagnati da čim pre pročitate i ono što ste ishitreno nabavili, kako, uostalom, red i zadrav razum ionako nalažu.

Zato, krećemo…

Olga Tokarczuk - The Books of Jacob

Šta činiti kada već na gotovo samom početku knjige, na drugoj stranici teksta (od bezmalo ukupno 800 stranica istog) naletite na dve savršene rečenice, i to jednu pored druge? Preciznosti radi, te rečenice glase:

„Magla je nepomična, dupke je ispunila čitavo dvorište, iza nje se naziru poznati oblici visoke kruške, zidića, i u nastavku – kola od pruća. To je običan oblak s neba koji je pao na zemlju i priljubio se uz nju svojim trbuhom.“ Dve pomenute rečenice krase prve stranice remek-dela od romana, The Books of Jacob, autorka je Olga Tokarczuk, najznačajnije pero novije poljske književnosti i aktuelna dobitnica nagrade Buker.

Sve i da tu nema tako relevantne i referentne nagrade kao snažnog mamca, The Books of Jacob je razbarušena i višeznačna priča, nametnule bi se kao delo bez premca, jer Olga u i slučaju ovog romana stiže na sam vrh, na kome se spajaju ambiocioznost u zamahu i pristupu, odvažnost, silna kompetencija i pripovedački dar od koga zbilja ume da zastane dah. 

Sam zaplet knjige je zaista teško ukratko a razložno prepričati, ali recimo da je u središtu priče jedan nesvakidašnji junak, buntovnik tiše ali istrajnije fele, a sam roman daje povoda da bude posmatran i kao veličanstvena oda istinskom onovremenskom multikulturalizmu, upućenosti ljudi jedne na druge, bibliofiliji, te emancipatorskoj moći koju pobuna nužno nosi sa sobom, a što umorne i napaćene oči katkad ne uspevaju da vide.

Na sledećoj stranici pročitajte koje dela još preporučujemo za čitanje: 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity