U pitanju je ostvarenje koje je ušlo u anale kinematografije zbog čitavog niza stvari, jedna od najpoznatijih je svakako ona da je ovo prvi film u istoriji koji je zaradio preko milijardu dolara, a tu je i ona da se je u bioskopima na vrhu gledanosti bio čak 15 nedelja, kao i impozantna brojka od 11 Oskara, koju je prešišao samo The Lord of The Rings.

Ipak, s obzirom da je sada već evidentno kako je u pitanju ostvarenje sa istorijskom važnosti za svet filma, te da su se u istom našla imena koja su se tada na neki način tek probijala na putu ka slavi, a to su naravno Leonardo DiCaprio i Kate Winslet, značaj Titanica je ogroman u svakom smislu.

Međutim, to nikako nisu sve zanimljivosti koje se vezuju za ovaj kultni naslov, prva na listi je recimo takva da ćete se poput nas, vrlo verovatno naježiti.

1. Ako bismo izbacili sve scene iz filma koje se dešavaju u modernom vremenu, i ostavili one iz 1912, trajanje filma bi se spustilo na 2 sata i 40 minuta, što je tačno vreme koje je bilo potrebno Titaniku da potone nakon udara u ledeni breg.

2. Na audiciji za ulogu Jacka Dawsona učestvovala su najveća imena Holivuda, kao što su Brad Pitt, Tom Cruise, Matthew McConaughey, Christian Bale i Macaulay Culkin. McConaughey je čak probao neke scene sa izabranom glumicom, Kate Winslet, ali je ulogu na kraju, naravno, dobio Leonardo DiCaprio.

3. Ni sama Kate Winslet nije imala nimalo lak zadatak. Konkurencija za ulogu Rose su joj bile Sharon Stone, Madonna, Gwyneth Paltrow, Winona Ryder i Uma Thurman. Ona je, međutim, toliko želela ovu rolu da je besomučno gnjavila reditelja Jamesa Camerona, a u jednom trenutku mu je čak poslala buket ruža sa posvetom "From your Rose"(Od tvoje Rouz (ruže))

4. Cameron nije želeo da bude pesama u filmu, ali je i pored toga kompozitor James Horner u tajnosti snimio veliki hit "My Heart Will Go On" sa Celine Dion. Kaseta sa pesmom je na kraju ipak završila kod Camerona koji nije bio ravnodušan prema onome što je čuo i odlučio je da je uvrsti u filmsku muziku.

5. Inače, Cameron je 1995. čak 12 puta ronio do olupine pravog Titanika na dnu okeana. Tada je doneo odluku da će se potruditi da bude što verodostojniji u svom predstavljanju velike nesreće.

Ostatak neverovatnih činjenica pročitajte na sledećoj stranici:

PageBreak

6. Čuvena rečenica "I’m the king of the world", koju izgovara DiCapriov lik u filmu, bila je improvizovana i ne postoji u scenariju.

7. Još od svoje premijere, Titanik je izazivao polemike među fanovima filma koji su verovali da je bilo mesta za Jacka na komadu drveta na kome je plutala Rous nakon potonuća broda i onih koji su mislili da nije. Studenti u Velikoj Britaniji čak su napravili eksperiment i dokazali da je ipak bilo mesta. Takve spekulacije mnogo nerviraju reditelja Jamesa Camerona koji je jednom prilikom u besu izjavio: "Na 147. strani scenarija piše da Jack umire. Ostalo me ne zanima."

8. U scenama u kojima možemo da vidimo Rous u starosti, snimljen je i njen pas pomeranac. Postoji veoma dobar razlog zbog čega je to tako. Naime, među preživelima posle potonuća Titanika našlo se i troje pasa, među kojima je bilo i dva pomeranca.

9. Budžet Titanika je bio duplo veći nego što je planirano (oko 200 miliona dolara), što je učinilo film najskupljim do tada. Studio 20th Century Fox morao je da potraži sredstva od direktnih konkurenata u filmskoj industriji, studija Paramount Pictures. Malo ljudi je prognoziralo da će film zaraditi više od uloženih sredstava, a verovatno niko nije verovao da će imati najveći prihod u istoriji filma do tada.

10. Scena u kojoj Jack crta portret nage Rous snimljena je prvog dana. Cameron je želeo da prikaže autentičan stid i sramotu svojih glumaca pa je odlučio da im ne da puno vremena da se upoznaju i postanu suviše ležerni u međusobnom odnosu.

Izvor: City magazin

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/