Moda i film oduvek su išli ruku pod ruku, dok dizajneri redovno nalaze inspiraciju u filmovima ili recimo isto tako glavni likovi nose komade najnovijih kolekcija čuvenih brendova.

Kostim je neodvojivi deo filma, on pomaže da se dočara atmosfera, te da se radnja smesti u određeni period, ali i da se dočara karakter samog lika.

Zato kada su u pitanju ostvareanja sa tematikom koja se dešava u prošlosti, praktično je nezamislivo ispričati dobru priču, bez odeće i aksesoara koji su obeležili ovu epohu.

Ona je tu da dočara sve ono što duh vremena nosi, ali to svakako nije pošlo za rukom svakom kostimografu, niti je to slučaj sa većinom filmova.

Neki od najboljih ikada snimljenih dešvaju se u erei 70-ih, kada su i nastali ili su snimljeni tokom ove čuvene modne ere.

Donosimo vam listu od pet neprikosnovenih.  

1. Annie Hall (1977.)

Diane Keaton je zahvaljujući ulozi u ovom klasiku Woodyja Allena postala androgina stilska ikona. Filmski kostimi koje je čuvena glumica nosila inspirisani su muškom modom, a postali su jedni od najvećih modnih trendova u 70-ima.

2. Veliki Gatsby (1974.)

Robert Redford i Mia Farrow tumačili su glavne likove filma Veliki Gatsby iz 1974. godine, snimljenom prema istoimenom romanu. Film je nagrađen Oskarom za kostimografiju za koju je bio zadužen Theoni V. Aldredge, a odličnoj stilizaciji glumaca pridoneo je i Ralph Lauren odevanjem Gatsbyja u predivno svetlo ružičasto odelo, što je doprinelo njegovom statusu dizajnera tih godina.

3. The Goodfather (1972.)

Jedno od najčuvenijh filmskih ostvarenja puno je stilskih lekcija, kako za muškarce, tako i za žene. Marlon Brando i Al Pacino bavili su se kriminalom u luksuznim odelima, a Diane Keaton ovoga puta nosila je ženstvene bluze, šešire i krznene kapute.

4. Briljantin (1978.)

Film je u potpunosti obuhvatio tinejdžersku modnu scenu 50-ih, od ženstvenih kombinacija Olivije Newton-Johns do buntovničkog stila Johna Travolte. Ipak, transformacija Sandy, čiji je lik tumačila Olivija, od stidljive tinejdžerke do buntovne devojke koja preferia opake kožne komade, još uvek je jedan od najlegendarnijih modnih makeovera svih vremena. Na osnovu koga su izgrađene brojne kasnije filmske transformacije.

5. Groznica subotnje večeri (1977.)

Još jedan plesni film i još jednom John Travolta, ali ovaj put u paru sa Karen Lynn Gorney. Radnja se vrti oko plesnih partnera koji se zaljubljuju i svojim plesom pokoravaju disco scenu 70-ih. Legendarno Travoltino belo odelo, te lepršava haljina na jedno rame koju je nosila glavna junakinja, kultni su modni su trenuci, ništa manje kultnog filma.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/