Priznajemo da je pravo uživanje izležavati se sa knjigom na plaži u letnjem periodu, ali nam ne smeta ni kada ušuškani ispod ćebeta čitamo naše omiljene romane tokom zimskih praznika, no, ipak je nekako poseban osećaj kada se prihvatimo nove knjige prvih nedelja jeseni.

Još ako pored sebe imamo ukusni topli napitak, ništa nam više ne treba u životu!

Sledećih pet romana i kolekcija priča savršeni su za ovo doba godine pa vam preporučujemo da ih stavite na vašu lista knjiga koje bi trebalo da pročitate ove jeseni (ako već niste).

1. Edgar Allan Poe - Short stories (Edgar Alan Po - Sabrane priče)

Oktobar ne bi smeo da prođe bez ijedne pročitane priče ovog američkog pisca. Poe je poznat kao autor nekih od najpoznatijih horor priča, ali ne treba zaboraviti da je bio pionir i u detektivskoj prozi. Nećete pogrešiti ako izaberete bilo koje književno delo iz ove kolekcije, a najbolje bi bilo da ih sve pročitate.

2. Charlotte Bronte - Jane Eyre (Šarlot Bronte - Džejn Ejr)

Možda ste već gledali istoimeni film po knjizi, ali ništa vas neće pripremiti na zadovljstvo koje ćete doživeti kada prvi put pročitate Jane Eyre britanske spisateljice Charlotte Bronte. Neki bi ga okarakterisali kao roman o odrastanju, dok bi drugi rekli da je pre u pitanju ljubavni roman, a mnogi će reći da je njegov značaj pre svega u prikazivanju i kritici društvenih uslova u Engleskoj na prelazu iz 18. u 19. vek. On je, naravno, sve to i još mnogo toga više

3. Kazuo Ishiguro - The Remains of the Day (Kazuo Išiguro - Ostaci dana)

Jesen je vreme za kontemplaciju, a ništa vas neće naterati da razmišljate o smislu sopstvenog života kao ovaj upečatljiv roman Kazua Ishiguroa. Reč je o ostarelom engleskom batleru koji se priseća ključnih momenata iz svog života, među kojima su i neke propuštene šanse koje su ostavile duboke posledice na njegovo duševno stanje.

4. Agatha Christie - And then there were none (Agata Kristi - Deset malih crnaca)

Osmoro ljudi različitih profesija dobija poziv od misterioznog bračnog para da dođu u njihovu vilu na ostrvu. Kada se oni tamo pojave, međutim, saznaće da njihovi domaćini nisu prisutni već će ih samo dočekati kućepaziteljka i batler sa odgovarajućim instrukcijama. Nakon što jedan od gostiju umre od trovanja cijanidom, ostalima će postati jasno da se svi nalaze u opasnosti. Mnogi bi se složili da je ovo najbolji roman Agathe Christie pa ako volite misterije, nećete pogrešiti ako izaberete Deset malih crnaca za svoju jesenju lektiru.

5. Margaret Atwood - The blind assassin  (Margaret Atvud - Slepi ubica)

Roman The blind assassin je 2000. godine nagrađen prestižnom Booker nagradom što bi bilo dovoljno da vas zaintrigira da mu pružite šansu. U pitanju je kompleksna priča puna intriga, romanse, politike i misterije koja će vam u potpunosti zaokupiti pažnju do poslednje stranice.

Izvor: City magazin

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/