Dvostruki dobitnik Oskara i jedan od najuticajnijih glumaca dvadesetog veka Marlon Brando, preminuo je 1. jula 2004. godine. 

Punih 14 godina otkako nas je s velikog platna napustio, napunio je 80 godina i u tom periodu zadužio filmski svet.

Od ranih uloga u filmovima A Streetcar Named Desire i On the Waterfront koje je režirao Elia Kazan pedesetih godina, a pogotovo svojom ulogom u serijalu The Godfather -  Don Vito Corleone, ostatće zapamćen kao jedan od najboljih glumaca svih vremena.

Način glume koji je pokazao u A Streetcar Named Desire uveo je revoluciju, nešto takvo do tada nije viđeno. Njegov imidž kopirao je i sam kralj rock'n'rolla Elvis Presley.

Drugog Oskara kojeg je dobio za ulogu u The Godfather odbio je da preuzme, time je postao drugi glumac koji je to napravio. 

Razlog zašto je bojkotovao doelu je prikaz Indijanaca u američkim filmovima. Brando je bio veliki aktivist za građanska prava i član Indijanskog pokreta.

Reputaciju lošeg momka zaradio je ne samo zbog buntovnih uloga, nego i zbog slobodnog ponašanja, tako je istukao paparacija Rona Galella u junu 1973. Kasnije je fotograf nosio kacigu za američki nogomet svaki put kada bi slikao Branda.

Njegove izjave postale su citati, a 10 najdopadljivijih pročitajte OVDE.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/