Kroz izložbu „Percepcije. Žena po meri društva?“ u Galeriji Matice srpske u prethodnih mesec dana vodili su nas mnogi značajni kustosi i istoričari umetnosti, upoznajući nas bliže i bolje sa savremenim britanskim umetnicama i predstavnicima moderne i klasične srpske umetnosti.

Predstojećeg vikenda, još dva izuzetno zanimljiva predavanja očekuju sve posetioce Galerije Matice srpske.

U petak 2. novembra u 18.00 sati, Jelena Mitrović, sociološkinja i Sonja Bajić, ilustratorka, održaće predavanje pod nazivom Modla za ženu.

Kroz predavanje Modla za ženu biće predstavljen projekat i knjiga „Kakva ženska“, koji sadrže priče o ženama sa jugoslovenskog prostora koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno. Autorke projekta Jelena Mitrović i Sonja Bajić osvrnuće se na prezentaciju žena mahom o umetnicama koje su predstavljene u projektu ali i o Kakvim Ženskama koje su se bavile promovisanjem drugih žena, njihovih rukotvorina i njihovog rada. Koje su to žene koje menjaju društvo, šta su nam ostavile u nasleđe, na koji način su posmatrane nekad i danas, čime su šokirale javnost, da li su one bile žene po meri (svog) društva i šta je od njih očekivano a šta im se zameralo – neka su od pitanja na koja će publika imati priliku da sazna odgovor.

Dan kasnije, u subotu 3. novembra u ustaljenom terminu od 18.00 sati, istoričarka umetnosti dr Irina Subotić predstaviće nam dve velike srpske umetnice u svom predavanju: 

U susretu sa delom Ljubice Cuce Sokić i Milene Pavlović Barili

Kao deo ciklusa predavanja o životu i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica, dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti i profesor emeritus, govoriće o dve značajne umetnice – Ljubici Cuci Sokić i Mileni Pavlović Barili. Ove dve umetnice imale su veoma različite životne priče – dok je Ljubica Sokić bila duboko ukorenjena u beogradsku, srpsku i jugoslovensku kulturnu scenu, Milena Pavlović Barili je izgradila međunarodnu karijeru. 

Kroz predavanje će biti predstavljene njihove umetničke i životne sudbine kao i njihove različite likovne poetike.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/