Ko god je fan retro muzike, sigurni smo da je čuo za bend Postmodern Jukebox, takođe poznat pod imenom PMJ.

Ovaj muzički kolektiv osnovao je Scott Bradley, aranžer i pijanista 2011. godine u Kvinsu (Njujork).

Bend koji prerađuje poznate komercijalne pop pesme grupa kao što su Maroon 5 i White Stripes, ali i solo artista poput Lady Gage, Ed Sheerana i Katy Perry u retro maniru, praktikuje da rotira i menja sastav ne bi li što više eksperimentisao sa muzičkim žanrovima i različitim vokalima.  

Beogradski koncert koji je zakazan za 12.12 bio je sjajan povod da ELLE porazgovara ekskluzivno sa Scottom i najbitnijim članovima benda o njihovim počecima, sistemu rada te i budućim planovima. 

1. Kada ste prvi put došli na ideju da napravite zanimljiv mash up modernog popa i vintage muzike koja je bila dominantna između 20-ih i 50-ih godina prošlog veka? I koliko vam je trebalo vremena da oformite Posmodern Jukebox?

Postmodern Jukebox pokrenut je 2011. godine u Scottovom apartmanu u Kvinsu, uz pomoć nekolicine prijatelja. Na prvu PMJ turneju čekali smo dve godine, a za nju je najviše zaslužan uspeh video snimka  "Thrift Shop" feat Robyn Adele Anderson koji je postao viralan sa pregledima od preko 15 miliona. Od tada bend je non-stop na nastupima, turnejama i gostovanjima po celom svetu. Još nam je samo ostao Antartik da ga pokorimo! 

2. Koliko vas je bilo u grupo na početku, a koliko danas imate ukupno članova benda?  

PMJ je u početku obuhvatao samo Scotta i šačicu njegovih talentovanih prijatelja. Danas imamo preko 100 članova koji se na godišnjem nivou rotiraju i sarađuju sa nama.  

3. Po kom principu birate pesme koje ćete da obradite?

Scottu je taj deo možda i najzanimljiviji u procesu rada. On prosto obožava da uzme neku poznatu pesmu koju ljudi vole i potpuno joj izmeni zvuk, kompletan aranžman. Ukratko: napravi potpuno novu melodiju, novi vajb. Obično krene da peva stihove ne bi li ga oni podsetili na neki poseban, određeni stil ili umetnika iz prošlosti, a onda napravi aranžman vođen tom inspiracijom. Zatim bira vokal i bend u želji da odabere najbolje za tu eru koju je zamislio za pesmu.

4.Da li provodite dosta vremena na probama pre nego odete u studio da snimite pesmu?

Uglavnom se sve nekako složi brzo nakon što Scott pripremi aranžman i okupi bend. Dovoljno je da uđemo u studiju i da nakon nekoliko proba dobijemo finalnu verziju.

5. Da li planirate neki duet u bliskoj budućnosti? I sa kim biste voleli da sarađujete najviše?

Da, i već smo snimili priličan broj dueta i zanimljivih saradnji koje ipak ne bismo da otkrivamo dok ne odaberemo datume izlaska.

6. Šta nam pripremate za sledeću godinu? 

Verujemo da će 2019., biti naša najbolja godina! Wait and see!

Priredila: Ana Dodig

Zbog nepredviđenih okolnosti, otkazan je koncert popularnog američkog sastava Postmodern Jukebox, koji je najavljen za 12. decembar 2018. u  Sava Centru.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/