U okviru svoje umetničke prakse Selma se bavi pitanjima i temama kao što su identitet, nasleđene socio-kulturne predrasude i stereotipi ali i emancipacijom, ljudskim pravima, ravnopravnošću kao i dometima humanizma u društvu u kojem živimo.

Inspiraciju kao i legitimitet za svoj rad umetnica pronalazi i crpi iz sopstvenog iskustva kao i iz života svoje porodice.

U okviru svoje umetničke prakse Selma se izražava u širokom spektru medija, te će ovom izložbom prikazati izbor video radova, fotografija, crteža ali i slika na metalnim predmetima koji za umetnicu imaju dublji značaj imajući u vidu da egzistencija njene porodice, zavisi od sakupljanja i preprodaje predmeta od metala.

Na izožbi će biti prikazani video radovi: “Ne gledaj ciganku u oči”, “Haram” fotografija “Viva la Vida” koji svojim narativima ruše stereotipe o romskoj ženi.

Sa druge strane izbor crteža i slika na metalnim objektima koji su mahom pronađeni na ulici pre nego što ih je umetnica oslikala, predstavljaju lični dnevnik umetnice i njene porodice koji govore o egzistenciji, borbi za život ali i o tome da se ponuđeni okviri uz određene napore ipak mogu prevazići i da se može stvoriti nov smisao života.

Važan segment Selminog aktivizma čini od skoro pokrenut pilot projekat “Marš u školu” kroz koji umetnica sakuplja novac kojim pomaže školovanje romskih devojčica kako bi  stekle osnovno obrazovanje i podstakla ih da upišu srednju školu a potom i univerzitet.

Do sada je pomogla 5 devojčica iz Bihaća da dobiju punu godišnju stipendiju a 35 dece da dobiju dnevni obrok.

Izložba Selme Selman simbolično se otvara 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Svi radovi predstavljeni ovom izložbom, sem video radova biće ponuđeni na prodaju, a štampaće se i posebne majice sa Selminim crtežima u nameri galerije da prodajom prikupi sredstva i donira ih za projekat umetnice kojim pomaže decu romske zajednice u edukaciji i sopstvenim primerom ih podstiče i ohrabruje.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/