Malo je onih velikana čije knjige menjaju naš svet i poglede, koji definišu umetnost i oblikuju čitave generacije. Takvi pisci čitave svoje živote predano žrtvuju za svoju misao i svoje ideale i žive svoju umetnost pa su njihovi životi često neverovatni koliko i životi njihovih likova. 

Zato su često i ekranizovani na filmu. Na ovoj listi naćiće se oni filmovi o piscima koji su uspeli da udahnu život nekim od najvećih imena svetske književnosti - i tako ih ovekoveče i na velikom platnu.

Vredi pomenuti i filmove koji nisu na listi, kao što su Wilde, Kafka, Jane. Oni takođe govore o velikim piscima, ali možda nisu dorasli da takve ličnosti predstave na dostojan način. To, doduše, važi i za neke od sledećih filmova.

Zemlja senki / Shadowlands (1993)

Film o velikom piscu fantastike C. S. Lewisu i njegovom poznanstvu sa pesnikinjom Joy Davidman, iz kojeg će se izroditi ljubav. 

Lewis je čuven po svojim divnim knjigama o čudesnoj zemlji koja se krije u ormaru - Narniji. Film prati njegov miran život u predivnom Oksfordu, gde je radio kao predavač. Sve dok se ne pojavi Joy, Amerikanka koja je uzdrmala njegov ušuškani, engleski svet.

Ova nežna i divna priča prikazuje pisca iz sasvim neočekivanog ugla - kao dečaka koji tek treba da odraste, i suoči se sa svetom odraslih u kome nije sve baš tako magično - no tajna je u tome kako magiju pronaći.

Ostale filmove o životu slavnih pisaca, pogledajte OVDE