Hvaljena crnohumorna istorijska drama Favorite, koja će, kako je ranije saopšteno, otvoriti 47. Fest, "preporučila" se i nagradom Zlatni globus za glavnu glumicu Oliviju Colman. Ova britanska televizijska zvezda poslednjih meseci dobija samo pohvale za portret zaboravljene engleske kraljice Ane, koja vreme radije troši na trke jastoga nego na vladanje kraljevstvom.

Njenu nezainteresovanost koriste dve dvorske dame koje se bore za mesto vladarke iz senke.

(Devet novih filmova koje ćemo gledati u 2019.)

Colmanova je "viđena" i za Oskar, a najozbiljniju konkurenciju imaće u holivudskoj veteranki Glenn Close, koja je takođe osvojila Zlatni globus za portret supruge slavnog pisca u filmu The Wife, još jednom naslovu sa predstojećeg Festa.

Glen je do sada osvojila tri Globusa, ali je uprkos sedam nominacija do sada ostajala bez Oskara.

(12 najboljih filmova u istoriji po izboru Quentina Tarantina) 

Na festivalu ćemo gledati i Green Book, nagrađenu Zlatnim globusom za najbolji film u kategoriji mjuzikl ili komedija.

Reditelj Peter Fareli, koji je sa bratom Bobbyem potpisao kultne komedije, poput "Tupan i glupan" i "Svi su ludi za Meri", ovoga puta predstavlja se kao samostalni autor (reditelj i koscenarista) priče smeštene u šezdesete godine i doba segregacije.

Ova delom biografska drama prati prefinjenog pijanistu Dona Shirleya, koji kreće na turneju po američkom jugu i kao vozača angažuje neotesanog izbacivača iz Bronksa (Viggo Mortensen). Mahershala Ali nagrađen je Globusom za ulogu Dona, a Nick Valelonga, Brian Currie i Peter Fareli nagrađeni su za najbolji scenario.

Mada je film u kom glumi američkog potpredsednika Dicka Cheneya Vice prošao prilično loše kod kritičara, malo ko se iznenadio kada je Christian Bale osvojio Zlatni globus za najbolju mušku ulogu. Bale je zbog ove role pretrpeo veliku fizičku transformaciju, pa je već na promotivnim plakatima za film pobrao prve pohvale za neverovatnu sličnost sa ambicioznim Chaneyjem, ušta će se uveriti i gledaoci Festa.

Gledaoci Festa moći će da vide i krimi-dramu Barry Jenkinsa If Beale Street Could Talk, o borbi mlade Afroamerikanke koja se trudi da dokaže nevinost svog nepravedno osuđenog ljubavnika. Regina King, koja tumači majku glavne junakinje, nagrađena je Zlatnim globusom za najbolju sporednu ulogu u filmu.

Celokupan program festivala biće objavljen 24. januara. 

izvor: Večernje novosti

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/