Kada ste poslednji put osetili strah i nelagodu?

Ova osećanja niko ne voli da iskusi, ali su sve više prisutna u današnjim vremenima.

Zašto bi iko želeo da ih namerno izazove?

Upravo zbog toga mnogi ne razumeju zašto ljudi vole da gledaju horor filmove.

Horor filmovi su danas dosta potcenjeni, zbog toga što veliki broj takvih ostvarenja koristi jeftine trikove za izazivanje ekstremnih emocija, kao što je instant strah. Gledalac tu jasno može da postavi psihološku distancu od junaka i negativaca, a dobro gotovo uvek pobedi, tako da se na kraju filma oseti svojevrsno olakšanje.

(Omiljeni: Najlepši ljubavni filmovi po izboru digitalne redakcije Elle magazina)

Međutim, u ovom žanru oduvek je bilo i ostvarenja koja su sasvim drugačija, promišljenija i mnogo, mnogo strašnija od uobičajenih jump scare horora. Može se reći da je u poslednjih nekoliko godina ovaj žanr izrodio nekoliko zaista odličnih filmova, iako se i dalje u prvi plan guraju različiti nastavci već dobro poznatih strašnih priča (Conjuring, Halloween, Insidious, Alien).

Ono što nove horor filmove izdvaja je inovativan i drugačiji pristup priči i pre svega ljudskim strahovima.

Savremene psihološke teorije, kao i nova naučna saznanja, dali su novim stvaraocima horor filmova dovoljno novih znanja o prirodi tamne strane čoveka, ali i čitavog sveta.

Danas dosta znamo o podsvesnom, o faktorima koji oblikuju ljudski um - pre svega o ogromnom uticaju porodice i odnosa unutar nje na sam razvoj čovekove ličnosti. Takođe, svesni smo užasnih i razarajućih posledica suzbijenih trauma koje se često kasnije razviju u mentalne bolesti. Sa druge strane, i o spoljašnem svetu saznali smo neverovatne stvari - brojna otkrića fizičara i astronoma ukazala su nam na to koliko čudan može biti naš univerzum.

(Najfashion filmovi koji su snimljeni u Rimu)

Samim tim, su se dva ogromna ljudska straha iskristalisala, gotovo urođena: strah od stranog, nepoznatog i potencijalno opasnog bića ili pojave koja izmiče našem racionalnom objašnjenju, i strah od monstruma koji čuči u nama i u drugima, često u onim nama najbližim, koji neretko izmakne kontroli.

Izdvojili smo nekoliko novijih horor ostvarenja koje smo podelili u one koji su strašni jer jeza koju donose dolazi iznutra (iz samog čoveka) i one u kojima je izvor straha nešto spoljašnje.

Ukoliko imate hrabrosti da utonete u mračne, uznemirujuće priče koje će vam doneti nespokoj, mnogo razmišljanja, ali dobru zabavu, ovo su naši predlozi:

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/