Magijska knjiga vrača sa Sumatre, rukopis mladog Mihaila Obrenovića, pravoslavni molitvenik na fetusu ovce, piše National Geographic Serbia...

Samo su neke od milion knjiga iz celog sveta koje se nalaze u jedinstvenom Muzeju knjige i putovanja čiji je osnivač Viktor Lazić iz Beograda.

Jedinstveni Muzej knjige i putovanja smešten je u beogradskom naselju Banjica, u porodičnoj kući Viktora Lazića, osnivača udruženja Adligat, advokata, pisca i svetskog putnika, direktora ove ustanove i realizatora jedne ideje koja je u porodici Lazić negovana više od 250 godina. 

Oko 3.000 stranica vojničkih dnevnika iz Prvog svetskog rata, koje se trenutno digitalizuju u Britanskoj biblioteci, deo dnevnika Živojina Mišića, stenogrami Nikole Pašića, nalazi se u ovom muzeju, u kome je smešteno i 40 legata poznatih srpskih pisaca i umetnika, deo zaostavštine Uroša Predića u kojoj je i njegova prepiska sa Lazom Kostićem, Pajom Jovanovićem, Mokranjcem i Stevanom Sremcem.

Udruženje Adligat je nevladino, neprofitno Udruženje građana, koje se bavi unapređenjem srpske kulture, umetnosti i međunarodne saradnje.

Temelj udruženja čini Biblioteka Lazić, zvanično osnovana 1882. godine u Vojvodini, koja postoji već devet generacija.

(Drugačija, posebna, mistična, raznovrsna: Upoznajte kolevku čovečanstva u Muzeju afričke umetnosti)

Naziv Udruženja Adligat potiče od stručnog bibliotečkog termina koji označava više raznolikih knjiga povezanih u jedne korice.

Taj naziv je iskorišćen kao simbol povezanosti ne samo više knjiga u jednim koricama, već više generacija, kultura, zemalja i naroda pod jednim krovom, u jednoj instituciji. U okviru udruženja otvoreni su Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja.


Trenutno se u fondovima Adligata nalazi više milion bibliografskih jedinica, od čega više desetina hiljada rariteta. U specijalizovanom Domu legata Adligat čuva četrdeset legata najznačajnijih srpskih intelektualaca i značajnih porodica.

(Oživite priču o zemlji koje više nema u virtuelnoj šetnji kroz Muzej Jugoslavije)

Zajednički cilj knjigoljubaca okupljenih u Adligatu je da unapredi srpsku kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju.

Među pedesetak izuzetnih imena tu su Milovan Danojlić, Pero Zubac, Srba Ignjatović, Miodrag Pavlović (koji su nam ostavili svoje legate), Nevenka Tadić, Ljubivoje Ršumović, Filip David, Ljubomir Simović, Matija Bećković, Ivo Tartalja, Emir Kusturica i mnogi drugi. 

Udruženje Adligat teži da izgradi snažnu i razgranatu kulturnu instituciju, sa sedištem u Beogradu, koja će biti jedan od važnih stubova srpske kulture.

Najzanimljivije eksponate ovog jedinstvenog muzeja pogledajte OVDE.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/