Iako nazivom donekle podseća na psihološke priručnike za nezadovoljne, ovo je delo zapravo prozna manifestacija današnjice.

Kroz tri muška junaka autor prikazuje tri urušene sudbine koje je obeležila ekonomska kriza u Portugalu 2010. godine.

Narator Danijel ostaje bez posla i porodice, Almodovar zbog krađe završi u zatvoru, dok Šavijer usled kliničke depresije ne izlazi iz kuće već dvanaest godina. 

Roman je koncipiran u epistolarnoj formi, u vidu fiktivnog pisma koje Danijel piše Almodovaru, podrazumevajući da zna njegove odgovore i pitanja.

Zbog prisnosti kojom odiše ton ove knjige, čitaocima neće biti teško da se poistovete s nekim od junaka i da kroz empatiju dožive i prihvate osnovnu poruku ovog optimističnog dela, a to je altruistička ideja da se sreća ne nalazi u novcu već u suštinskom i iskrenom kontaktu s drugim bićem, u potrebi da se nekome pomogne i da se osloni na nekoga.

(Elle intervju sa najprevođenijim piscem današnjice: Jostein Gaarder o junacima svojih romana i ženama kao večitoj inspiraciji)

David Machado je neobičan autor koji je čitavog života istraživao fenomen sreće, te je, s obzirom na to da je po profesiji ekonomista, dobio ideju da statistički a ujedno romaneskno kaže šta ima o sreći.

Otuda i ekonomski podtekst u naslovu dela za koje je Machado nagrađen Evropskom nagradom za književnost.

Roman "Prosečna vrednost sreće" je nedavno uspešno ekranizovan.

Machado je takođe nagrađivan za dečju književnst koju preferira da piše, a osim književnošću bavi se i filmom.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/