Zahvaljujući trenutnoj društvenoj (We should be all feminist) klimi, knjiga koje su pisale žene o ženama i za žene ima sve više. 

Bad Feminist - Roxanne Gay

Zbirka eseja na temu subverzivnog značenje pop kulture je veoma brzo postala svetski hit!

Roxanne Gay efektno, ali ne i bezbolno, razrađuje ideje koje stoje iza poznatih filmova poput 50 Shades of Grey ili ličnosti kao što je Chris Brown. Autorka nam poručuje da preispitivanje poznatih mehanizma nije samo poželjno, već neophodno. 

(Elle preporuka: Knjiga "Prosečna vrednost sreće" portugalskog pisca koji je nagrađen Evropskom nagradom za književnost)

The Sun and her Flowers - Rupi Kaur

Druga knjiga od pesnikinje koja se proslavila putem Instagrama je isto toliko efektna kao i prva zbirka pod imenom "Honey and Milk". Poezija je kratka, lako se čita, ali sa jakom porukom o ljubavi, osnažavanju, emigraciji i porodičnim odnosima.

Propraćena minimalnim ilustracijama od strane autorke, knjiga koju je izdao Vulkan, je lep dodatak svakom kolekcionaru.

The Power - Naomi Alderman

Nedavno prevedeno delo od strane izdavačke kuće Booka pod imenom "Snaga", ova sci-fi knjiga je pravo otkrovenje. U svetu gde se žene jednog dana probude i iznenada otkriju da imaju moć koja ih čini jačim polom, čitaoci prate razne likove koji se snalaze u novom poretku koji postaje sve opasniji.

(Da li je hešteg MeToo ideja o boljem svetu ili tek globalni ready-to-wear stav?)

Grace - A Memoir

Grace Coddington, legendarna kreativna direktorka Vogue magazina, 2012. godine je napisala knjigu o svojoj modnoj karijeri, te i samim počecima kada je radila kao manekenka. 

Njena autobiografija, puna fotografija najpoznatijih editorijala i Coddingtonovih privatnih ilustracija, nudi uvid u mozak jedne od najbistrijih i najkreativnijih ličnosti u modnoj industriji. Usput piše o prijateljstvu, porodici, samoosnaživanju i sazrevanju.

A Room of One's Own - Virginia Woolf

Čuveni esej iz 1928. godine opstao je kao nezaobilazan deo feminističke literature. Osvrćući se na porodično i poslovno iskustvo, nezaboravna spisateljica istražuje nejednakost plata među polovima i zbog čega su žene podstaknute da se fokusiraju na porodicu, dok je muškarcima najčešće prioritet posao.  

Teaching My Mother How To Give Birth - Warsan Shire

Ova pesnikinja, poreklom iz Somalije, proslavila se kada je Beyonce dala autorska prava da iskoristi njen govor pod imenom "For women who are 'difficult' to love" za album Lemonade.

Međutim, pomenuta zbirka pesama joj je daleko najpoznatija. Služeči se jednostavnim jezikom da prenese mišljenje i emocije o nimalo jednostavnim temama, Warsan Shire uspeva da ponudi osvežavajući pogled na svet.  

Napisala: Anja Paspalj

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/