Leila Slimani proslavila se šokantnim trilerom Uspavaj me (Lullaby), a njen roman koji je sada pred vama U vrtu ljudoždera (Adele: A Novel) još jednom će uzrdrmati vaš moralni kompas.

Adele naizgled ima savršen život. Ugledna je novinarka, živi u predivnom pariskom stanu sa suprugom hirurgom i njihovim malim sinom.

Ali ispod sjaja tog „savršenstva“ krije se nešto drugo: strašno joj je dosadno.

Osim toga, preplavljena je nezasitom potrebom za seksom, po svaku cenu. Boreći se da obuzda nagon i želju, Adelin život počinje da se vrti oko afera za jednu noć, kašnjenja na posao, laganja muža – sve dok ne upadne u sopstvenu zamku.

(Knjige koje će svaku ženu osnažiti)

Ovo je roman o ženama i njihovim željama, apetitima i autodestruktivnim nagonima. Ali njegova autorka ne morališe. Ona se uzdržava od osuđivanja, izazivajući time naklonost ili makar razumevanje čitaoca za junakinju.

U vrtlog svih ovih tabu tema, Slimani smešta i problematiku majčinstva i svih očekivanja koja uz majčinstvo idu.

(Elle Intervju: Jostein Gaarder, najprevođeniji pisac na planeti o ženama, romanima i filozofiji) 

U vrtu ljudoždera će vas zaprepastiti, zadiviti i zapanjiti; postaviće vam pitanja na koja ćete, još dugo nakon završetka čitanja, tražiti odgovore.

U romanu Snaga (The Power, Naomi Alderman) svet je na prvi pogled prepoznatljiv: bogati mladić iz Nigerije izležava se kraj porodičnog bazena; religiozni usvojitelji jednom posvojčetu taje njenu pravu prirodu; američka političarka sledi svoje ambicije; žestoka londonska tinejdžerka suočava se s teškom porodičnom situacijom.

Tada se, međutim, začinje vitalna nova sila koja se ukorenjuje i cveta izazivajući burne promene u njihovim životima, sve do razarajuće kulminacije. Tinejdžerke odjednom razvijaju ogromnu fizičku snagu – sposobne su da nanesu veliki bol, pa i smrt.

Ovim malim trikom prirode svet se drastično preokrene.

Snaga je najprovokativnija i najambicioznija vrsta spekulativne fikcije, koja nas istovremeno vodi na uzbudljiv put u alternativnu stvarnost i razotkriva naš svet na odvažan i iznenađujući način.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/