Dramaturškinja predstave "M.I.R.A.", Vedrana Božinović, gradi matricu komada na dokumentarnoj građi o nastanku Bitef teatra, te ispituje lokalnu zajednicu u odnosu na ovu umetničku pojavu.

Preispitivanjem građe kroz proces radioničarskog rada sa učesnicima, u rediteljskoj strukturi Andraša Urbana, nastaće izvođačka i dijaloška matrica predstave. Muziku koju je komponovala Irena Popović – niz numera koje izvode glumice a koje su sadržajno izvedene iz procesa istraživanja – drže Bitef i Bitef teatar u konstantnom dijalogu sa društvom.

Ova umetnička kreacija, planirana na sam dan rođendana Bitef teatra, 3. marta, u inicijalnom motivu ima želju ne samo da se publika i umetnici poklone senima osnivačice, već i da se sagleda istorijski i socijalni kontekst u kome Bitef teatar nastaje i razvija svoju umetničku praksu.

(Elle preporuka: Predstava "Kad je Niče plakao" u režiji Gorana Jevtića)

Biografija Mire Trailović biće tretirana kao važan kohezivan te eksplikativan faktor u tretmanu problema nastajanja i kohezije novopozorišnog izraza i njegove društvene namene.

Kroz analizu društvenih i političkih procesa kroz 30 godina trajanja Teatra, predstava će pokušati da dokuči kakvoću i pravilnost razvoja nove i napredne umetnosti, u svom stalnom i iznova potvrđivanju i samodefinisanju.

„Kada prvi građanin našeg grada otvori ovo pozorište i preda ga pozorišnim umetnicima i svima onima čijoj tragalačkoj umetnosti odgovara ovaj prostor, neće ga predati meni, danas već veteranu mnogih pozorišnih pokušaja, već pre svega mladima po godinama ili po duhu, svejedno. Kada nas oni koji dolaze prevaziđu maštom, snagom i umećem, biću srećna“. (Mira Trailović)

(Ljubica Kubura: Zašto glumci umiru uvek prvi?)

Premijera predstave „M.I.R.A.“

Mesto: Bitef teatar

Vreme: nedelja, 3. mart od 20.00

Naziv predstave: M.I.R.A.

Režija: Andraš Urban

Dramaturškinja: Vedrana Božinović

Muzika: Irena Popović

Igraju: Mirjana Karanović, Suzana Lukić, Anđela Jovanović, Isidora Simijonović i Gorica Regodić

Kostim: Marina Sremac

Proslava 30 godina Bitef teatra

Pored premijere predstave „M.I.R.A.“, trideseti rođendan Bitef teatra u martu mesecu biće obeležen još nekim događajima.

Tridesetočasovni multimedijalni događaj – izloženi teatar – izložba u teatru "I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom" (11. i 12. mart ) podsećanje je na bogati rad Bitef teatra od svojih početaka do današnjeg dana.

Pozorište "Kostolanji Deže" iz Subotice gostovaće u Bitef teatru sa predstavom "U ime boga" u režiji Andraša Urbana.

Biće priređen i "Filozofski salon" – predavanje i predstavljanje leksikona "Moj abecedarijum pozorišta" (Mein ABC des Theaters svetski poznatog reditelja i osnivača Teatra na Ruru Roberta Čulia), 1. aprila u Bitef teatru.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/