Svi su navijali za Romu, crno-belu epopeju jedne meksičke porodice iz srednje klase. Ili pak za neobičnu Miljenicu, još neobičnijeg režisera, ali retko ko je pretpostavljao da bi trijumf na 91. dodeli mogao da "doživi" film GREEN BOOK.

Međutim, ako pitate mnoge ljude koji su pogledali ovaj film ili pak kritičare, Green book je vrlo gledljiv i šarmantan road trip film koji ima dosta sličnosti sa The Odd Couple iz 1968.

Film je najviše simpatija osvojio zahvaljujući vrlo simpatičnom i bliskom odnosu između dva glavna lika: pijaniste afro-američkog porekla (Mahershala Ali koji je dobio Oskara za epizodnu) i kršnog ali srčanog Italijana (Viggo Mortensen) koji postaje njegov vozač tokom muzičke turneje po Jugu, tokom 60-ih godina prošlog veka.

(Tri najbolja izdanja crvenog tepiha 91. Oskara)

Green book poseduje tu atmosferu starih drama koje je Holivud snimao, i to je možda najčešća kritika većine da je film previše "viđen", previše "reciklaža", previše u "prošlosti". 

Bilo je tu i poređenja kako je Green book vrlo sličan filmu Driving Miss Daisy iz 1990. godine koji je tada dobio Oskara u kome stariju Južnjakinju (Jessica Tandy) vozi Afro-amerikanac (Morgan Freeman).

(Bradley Cooper i Irina Shayk: Najbolje odeveni par 91. dodele Oskara)

Ukoliko iza ove "pobede" stoji želja Akademije da doprinese borbi za jednak odnos (red plata, red pojavljivanja) prema glumcima različite puti, mnogi smatraju da je onda nagrada za Best picture morala da ode ili blokbasteru Black panther-u ili ozbiljnoj krimi drami BlacKkKlansman-u, ostvarenjima koji se na mnogo snažniji i transparentniji način bore protiv rasizma u Holivudu.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/