Otvaranje Holivuda ka art filmovima, nije ništa novo. Ipak novina je što ti filmovi više nisu deo alternativnih festivala, već postaju jedan mainstream koji predstavlja svojevrsnu renesansu u filmskoj industriji.

Kada kažemo "vizalno jak" film to podrazumeva očaravajuću fotografiju, jake i upečatljive boje, zanimljve kadrove ali i zanosne kostime.

Takve filmove godinama već stvara Almodovar, zatim Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel) ali i Paolo Sorentino (The Great Beauty i Youth) koji snažne vizuale koriste za što jače efekte po priču i emocije.

(8 najboljih filmova španske kinematografije koje ne smete da propustite)

Njihovi filmovi spadaju u naelegantnije filmove, ostvarenja koja pored sjajne glumice i maestralne priče pamtimo i po snažnom stilu.

Sledi pet filmova koji su se baš po moćnom stilu prethodnih par godina izdvojili iz mase:

Her (2013)

Saradnjom kinematografa Hoyte Van Hoytema i režisera Spike Jonze nastao je vrlo zanimljiv i neobičan film o napretku tehnologije i intimnosti u modernom dobu. Izražena paleta boja i krupni kadrovi uspeli su ovaj film da izdvoje od komercijalnih konkurenata, te je film osvojio jedan Oscar, dok je bio nominovan za još tri. 

Frances Ha (2012)

Kultno delo indie žanra, crn- beli film o mladoj devojci koja snove i očekivanja prilagođava odrastanju, prepoznatljiva je slika saradnje između Grete Gerwig i Noaha Baumbacha. Ceo film snimljen je sa kamerom Canon 5D od strane kinematografa Sama Levya koji je suptilnim teksturama i nežnim kadrovima stvorio melanholičnu coming-of-age priču.

(Da li ste znali? Ovi ljubavni filmovi zasnovani su na istinitim događajima)

Inside Llewyn Davis (2013)

Svima omiljeni i dragi, braća Koen još jedan film su dodali svom sjajnom kinematografskom opusu.

Priča prati turbulentan život mladog folk pevača u Grinviču ranih 60-ih godina. Kinematograf (koji je poznat po svom radu na filmu Amelie) celom filmu je dao ispran efekat, stvarajući izrazito snažnu i razornu atmosferu u skladu sa mislima protagoniste. 

Suspiria (2018)

Legendarni Luca Guadignino koji stoji iza voljenog "Call Me By Your Name" na sebe je preuzeo da snimi rimejk italijanskog horor filma iz 1977. godine. Sa Dakotom Johnson i Tildom Swinton u glavnim ulogama, ovaj psihodeličan film o misticizmu koji se odigrava u Berlinu nudi unikatan i mračan pogled na originalan film, unikatnim stilom koji podseća na kinematografska dela Stanleya Kubricka. 

Melanhcholia (2011)

Slično drugim filmova u Lars von Trierovoj trilogiji, i ovaj se poigrava sa tradicionalnim narativnim tokom i obrađuje ideju kraja sveta. Međutim, Melancholia se izdvaja kao najuspešniji zbog svog eksperimentalnog tona, sa fokusom na bojama i simbolici putem slika. 

Napisala: Anja Paspalj

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/