Pošto je u prethodnom periodu obojio zidove Istanbula, Beča, Kaira, Almatija, Andrej Žikić Artez početkom marta ove godine uradio je mural u strogom centru Madrida.

Poziv je najpre stigao od Galo Art galerije iz Torina u kojoj je izlagao prošle godine da sa nekoliko akrila na platnu u okviru njihovog izložbenog štanda učestvuje na umetničkom sajmu Urvanity Art Fair u Madridu. A onda je dobio i predlog da oslika jednu fasadu u Calle de Fuencarral - najprometnijoj madridskoj ulici.

Elle style awards za umetnost: Andrej Žikić

„Imao sam ludu sreću da dobijem lokaciju o kojoj sam do tada mogao samo da sanjam“, kaže umetnik. U najužem centru španske prestonice, pored Artezovog, trenutno se nalazi još samo mural madridskog kolektiva Boa Mistura.

Top Instagram profili koje morate da pratite ako volite savremenu umetnost i fotografiju

Elementi na muralu su prepoznatljivi, moglo bi se već reći „artezovski“: nežni ženski lik, sobne biljke, kućica za ptice, knjige… Ovoga puta oni predstavljaju poziv putnicima da dođu u Madrid. U zvaničnom opisu murala Artez nam objašnjava: 

Ostatak teksta pročitajte OVDE

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/