U sedmoj sezoni Game of Thrones, između Jona Snowa i Daenerys Targarien iskrsle su varnice, zmaj Viserion je srušio zid, Arya je ubila Maloprstića, a Jaime je napustio teška srca Cersei.

(Red carpet: Pogledajte šta su zvezde nosile na premijeri poslednje sezone "Game of thrones")

Kraj sedme doneo je koalicija Jona i Dany sa divljanima protiv Cersei i Eurona, ludog pirata, kontra Belih hodača koji su napali.

Ali stvari su daleko od rešenih.

Kada se "Game of Thrones" bude vratila sa osmom, finalnom sezonom 14. aprila, ovo je nekoliko pitanja na koja će morati da odgovori:

Da li će Jon i Dany imati svoj happy end?

Nismo baš sigurni, i nekako nam je kliše ako se to desi. Od poslednje epizode sedme sezone, gde smo ih videli u zagrljaju, u osmoj ih vidimo kako dolaze u Winterfell. A tamo je Bran, koji zna za rodbinsku vezu Jona sa Dany, kao i  Samwell Tarly, koji sada zna da Kralj Severa ima veće pravo na Gvozdeni presto od nje. To je sasvim dovoljno da se zakomplikuje svaka ljubavna romansa, složićete se?

Ko je zapravo trudan?

Cersei je provela toliko vremena pričajući o trudnoći, da su sve manji izgledi da je to istina, dok na drugoj strani Dany toliko govori o svojoj nemogućnosti da zatrudni, da je sve veća verovatnoća da je "čeka" trudnoća. Ono što je sigurno, obe trudnoće proizlaze iz incesta. 

Šta Tyrion smera?

Sa titulom jednog od najoštrijih aktera priče, Tyrion je počeo da donosi jednu lošu odluku za drugom od dolaska u tim Targaryen. Da li je on isključen za revolucionarno vođstvo? Ili je njegova očigledna ljubav prema Dany pomutila njegovo rasuđivanje? Videli smo ga kako stoji ispred vrata Jona i Dany dok je par vodio ljubav.

Do kojih problema to može dovesti ove sezone?

Na čijoj je strani Jamie?

Napokon je napustio Cersei dok je sneg pao na King's Landing, a u trejleru smo ga videli u severnjačkoj odeći sa obećanjem da će se boriti za "žive". Ipak, očekujemo minimum jedan sastanak sa sestrom pre nego što se ova serija završi.

Hoće li ga ona naterati da se vrati? Ili umreti od njegove (zlatne) ruke?

Ko će živeti, a ko će umreti?

Malo likova je "umrlo" prošle sezone, verovatno da bi ovaj put ostavili dovoljno mesta za odlazak omiljenih, bar nam to nagoveštavaju razni spoileri.

U finalnoj, svačija sudbina je neizvesna.

"GOT" se uglavnom bavi evolucijom iz dinastičkog, plemenskog sveta definisanog ciklusima nasilja i osvete nasuprot humanističkim likovima koji se suočavaju sa velikim egzistencijalnim izazovima.

Jon, Sansa, Tirion, možda čak i Jaime izgledaju sigurniji od onih koji još uvek njeguju staro nasleđe - Cersei, Arya i Dany.

Da li će Deneris poludeti?

Iako tvrdi da nije kao njen otac, ludi kralj, Deneris je u velikoj meri definisana njenim mesijanskim poreklom, kvalitetom koji u najekstremnijem obliku može otići u drugom pravcu. I dok je pokazala mnogo sažaljenja (oslobađajući robove, opraštajući Jorah), ona reaguje na momente sa često snažnom okrutnošću (razapeti vladari u Meereenu, zaključavanje njene sluškinje Doreah u trezor, paljenje Tarlya).

Dakle, s obzirom na otkrića koja je čekaju u Winterfellu, Deni je kao bure baruta, posebno kada se nađe pored svojih zmajeva.

Koja će bitka biti prva odigrana? Ona za gvozdeni presto ili za čovečanstvo?

Sada kada je Noćni kralj probio Zid sa svojim Belim hodačima, činilo se da je ta borba bitnija. Jon je, barem, usredsređen na šetače i čini se da je ubedio Dany i Sansu da se pridruže ovom planu. Kao i Jaime.

Takođe, sve što smo čuli u predstojećoj završnici sezone je oko 55 noći snimanja i neviđene scene sukoba sa Belim hodačima, a prema HBO-u, najduža epizoda sezone je zapravo treća. (sat i 22 minuta!)

Naravno, uporna teorija je da je Noćni kralj taj koji će osvojiti tron, što je tehnički moguće, ali se čini previše ciničnim za priču koja, dok je mračna i puna užasa, izgleda kao da se uglavnom kreće ka svetlijoj budućnosti.

Ako se vatren zmaj i "zombi" ledeni zmaj sukobe, koji će pobediti?

Ovaj sukob biće izrazito zanimljiv za gledanje, barem do trenutka dok zmajevi ne počnu da umiru (ili ponovo vaskrsnu, kao u slučaju Viseriona). 

Da li ćemo uopšte dobiti pobednika u Igri Prestola?

To niko ne zna.

U svakom slučaju, neka igre počnu!

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/