Marko Lađušić (1967) bavi se slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom. Lađušić je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1995) na odseku za primenjeno vajarstvo. 

Saradnja sa srpskom glumicom Sonjom Savić realizovana u vizualnoumetničkim projektima (Supernaut, Superstvarnost, Ubistvo na ivici grada) predstavlja značajan segment njegovog umetničkog rada, gde učestvuje u realizaciji i performansu. 

Lađušićeva kolekcija nakita bila je deo modne revije, poznate dizajnerke Roksande Ilinčić na Londonskoj nedelji mode (2004/2005), takođe dizajnirao je nakit u saradnji sa drugim srpskim modnim dizajnerima. 

Izlagao je na više od 10 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi širom Evrope. Dobitnik je više priznanja i nagrada u mediju skulpture i crteža. Marko Lađušić je redovni profesor Fakulteta Primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ciklus slika Megastrukture nastavak je i odraz je evolucije idejnih procesa i usavršavanja jedinstvenog tehnološkog postupka u mediju slike proistekao iz Lađušićeve izložbe Haos od pre par godina. Mreže-sistemi uvezuju prostor ispleteni slojevitim nanosima boja koje se ne stapaju već sugerišu treću dimenziju umnoženih mikrosistema koji mogu iznova nastati i nestati u beskonačno.

Umetnik konstruiše, zaokružuje a zatim dekonstruiše isti organski svet – uređni haos u kome megastrukture čine momentum vremenskog i prostornog ritma. Kolorit je oduvek Lađušiću bio važan u njegovom ekspresivnom stvaralačkom postupku.


Megastrukture nude sinesteziju čula u doživljaju sinteze boja i vremena. Po svojoj prirodi boje su naše iluzije, u ovoj seriji dolazi do tehnološkog napretka u kreiranju mat boje doprinoseći bogatstvu kontrasta svetle i mat površine. 

Megastrukture nude izazov alternativne percepcije realnosti. Ovu izložbu karakterišu kompozicije velikih dimenzija rađene u tehnici akril na platnu, koje predstavljaju cikluse stvaranja, početak i kraj toka koji se ponavlja u nedogled, zalazak sunca koji je paradigma smrti ali i ponovnog rađanja u čijem postapokaliptičnom prostoru umetnik pronalazi jednu vrstu vitalnog osećaja za bežanje od pesimizma.  

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/