Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjiga kojoj se uvek vraćamo: 10 životnih lekcija kojima nas uči "Alhemičar" Pauloa Coelhoa

"Zato što ne živim ni u prošlosti ni u budućnosti. Zanima me samo sadašnjost. Ako se uvek možeš koncentrisati na sadašnjost, bićeš srećan čovek."

  Izvor: foto:Profimedia

Uvek postoji ta jedna knjiga kojoj se uvek vraćamo, i iznova otkrivamo neke nove svetove ili je na nov način shvatimo.

(Diznijeva fantazija uživo za 50 000 ljudi)

Jedna takva je i kultni "Alhemičar". Knjiga koja je promenila mnoge poglede na svet, i koja nas je naučila nekim važnim životnim lekcijama.

Neke od njih delimo sa vama.

1. Strah je veća prepreka od same prepreke

"Recite svom srcu da je strah od patnje gori od same patnje. I da nijedno srce nije patilo kada je tražilo svoje snove, jer je svaka sekunda potrage drugi susret sa Bogom i sa večnošću." 

Svaka nova potraga zahteva ulazak na neistraženu teritoriju - to je zastrašujuće. Ali sa svakim velikim rizikom dolazi velika nagrada. Iskustva koja ste stekli u ostvarivanju vašeg sna učiniće da se sve isplati.

2. Ono što je "istina" će uvek istrajati

"Ako je ono što čovek pronađe napravljeno od čiste materije, to se nikada neće pokvariti. I uvek se može vratiti. Ako je ono što ste pronašli samo trenutak svetlosti, kao eksplozija zvezde, nećete naći ništa na povratku." 

Istina ne može biti prikrivena dimom i ogledalima - ona ​​će uvek biti čvrsta. Kada tražite "pravu" odluku, to će biti ona koja će izdržati testove vremena i težinu ispitivanja i proveravanja. 

3. Prekinite monotoniju

"Kada je svaki dan isti kao i drugi, to je zbog toga što ljudi ne prepoznaju dobre stvari koje se događaju u njihovim životima svaki dan kada sunce izlazi."

Zahvalnost je praksa pronalaženja dobra u svakom danu. Život lako može da postane stagnirajući, zemaljski i monotoni, ali to se menja u zavisnosti od toga šta izaberemo da vidimo. Uvek postoji srebrna obloga, ako je potražite.

4. Prigrlite sadašnjost

"Zato što ne živim ni u prošlosti ni u budućnosti. Zanima me samo sadašnjost. Ako se uvek možeš koncentrisati na sadašnjost, bićeš srećan čovek."

Nema smisla bivati u prošlosti i dopustiti da vas ona definiše, niti se izgubiti i brinuti za budućnost. Ali u sadašnjem trenutku, vi ste u polju mogućnosti - kako ćete se uključiti u sadašnji trenutak i usmeriti vaš život?

5. Vaš uspeh ima efekat talasa

"To rade alhemičari. Oni pokazuju da, kada se trudimo da postanemo bolji nego što jesmo, sve oko nas postaje bolje."

Rast, promena i evolucija utkani su u tkivo stvarnosti. Postati bolja verzija sebe stvara efekat talasanja koji koristi svima oko vas: vašem životnom stilu, vašoj porodici, prijateljima, vašoj zajednici.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity