Uzbudljivi, hrabri, emotivni i provokativni, filmovi koje prikazuje ovogodišnji Španski metar donose teme sa različitih meridijana, pokazujući da za kvalitetne filmske priče granice ne postoje. Pored filmova iz Španije, publici će biti predstavljena ostvarenja iz Argentine, Kolumbije, Meksika i Perua.

Ovogodišnju filmsku avanturu otvara ciklus posvećen kultnoj rediteljki i scenaristkinji Pilar Miro, u okviru kojeg će po dva filma biti prikazana svake večeri od 15. do 17. maja u Jugoslovenskoj kinoteci.

(Pet filmova Pedra Almodovara koje morate da pogledate u životu)

Pilar Miro je svojim jedinstvenim filmskim glasom i televizijskim rukopisom označila dolazak čuvenog rediteljskog trojca u periodu tranzicije, koji su uz nju činile Hosefina Molina i Sesilija Bartolome.

(8 najboljih filmova španske kinemaotgrafije koje ne smete da propustite!)

Ovaj program 15. maja u 19 časova otvara film „Beltenebros“ koji joj je, osim deset nominacija za nagradu Goja, doneo i Srebrnog medveda za izuzetan umetnički doprinos na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Ciklusom „Ženski ugao“ festivalski program nastaviće se od 18. do 20. maja u Domu omladine Beograda uz filmske priče koje su režirale španske rediteljke.

Bilo da je reč o već poznatim problemima ispričanim iz novog ugla ili su u pitanju sasvim nove teme, ove autorke hrabro izlaze iz granica koje su postavile njihove kolege i pišu nova pravila kinematografije.

Program 18. maja u 19 časova otvara film „Karmen i Lola“ Aranće Ećevarije, dirljiva priča o dve Romkinje koje brane svoju ljubav uprkos osudi i nerazumevanju sredine.

„Savremeni film“, glavni festivalski program, ove godine održava se od 23. do 27. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda i donosi čak dvanaest izvanrednih ostvarenja novije hispanske kinematografije.

Filmovi iz Španije, Meksika, Argentine, Kolumbije i Perua dirnuće, ali i nasmejati publiku i podstaći ih da razmišljaju o životu na sasvim nove načine.

Ciklus će 23. maja u 19 časova otvoriti film „Autor“ Manuela Martina Kuenke, nominovan za čak devet Goja nagrada, od kojih je osvojio dve u kategoriji za najboljeg glavnog glumca odnosno za najbolju sporednu glumicu.

Alvaro, glavni junak ove priče, opsednut je željom da napiše roman. Međutim, za razliku od njegove bivše supruge, talentovane i priznate književnice, njemu pisanje ne ide za rukom, zbog čega će inspiraciju potražiti u komšiliku nespremnom za Alvarove manipulacije.  

Ulaznice za Španski metar u prodaji su na blagajnama kulturnih centara gde se projekcije održavaju.

Za filmove Pilar Miro u Jugoslovenskoj kinoteci i „Ženski ugao“ u DOB-u cena ulaznica iznosi 200 dinara, dok se karte za „Savremeni film“ u DKC-u mogu kupiti po ceni od 300 dinara.

Nakon beogradske publike, ciklus „Savremeni film“ moći će da pogledaju i novosadski filmofili.

Dvanaest ostvarenja biće prikazano od 3. do 7. juna u Kulturnom centru Novog Sada. 

U okviru pratećeg programa festivala, 25. maja u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine nastupiće poznati španski glumac i muzičar Fran Perea, domaćoj publici najpoznatiji po igranju Markosa, jednog od glavnih junaka popularne serije „Seranovi“. 

Dvanaesto izdanje Španskog metra organizuje Institut Servantes u Beogradu, uz podršku Ambasade Španije u Beogradu i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, kao i u saradnji sa ambasadama Argentine, Kolumbije, Meksika i Peru.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/