U  Galeriji Artget očekuje vas izložba pod nazivom ARHITEKTURA ALEKSANDRA STJEPANOVIĆA, a autori izložbe su Jelica Jovanović, Relja Ivanić i Marko Kažić.

U BINA FOKUSU ove godine je stvaralaštvo i rad uvaženog arhitekte i profesora Aleksandra Stjepanovića. 

U društvu koje je od arhitekata očekivalo i zahtevalo da arhitektura bude visokog kvaliteta - a skromna i racionalna, industrijski proizvedena - a autorska i originalna, Aleksandar Stjepanović u svim kontekstima i u svim autorskim timovima uspeva da usporuči vrhunska rešenja, koja i danas, decenijama kasnije, služe kao reperi domaćeg stvaralaštva. Modularnost je uporište njegove arhitekture - a ne prepreka, prefabrikacija je polje eksperimenta - a ne neprilika, normirana arhitektura je autorski izazov - a ne stega.

Arhitektura i urbanizam su neodvojive kategorije prostornosti koje on kroz veštu upotrebu betona, opeke i bakarnog lima oblikuje tako da se enterijer preliva u javni prostor, a okruženje prožima unutrašnjost objekata. Objekti građeni limitiranim društvenim, odnosno javnim sredstvima i od betona, gotovo proskribovanog materijala, zahvaljujući izdašnim i promišljenim prostorima i upečatljivim likovnim detaljima postaju vizuelni simboli grada. 

Iz celokupnog opusa prof.  Stjepanovića na ovoj izložbi su posebno izdvojeni i detaljno prikazani stambeni kompleks sa pratećim sadržajima, Blok 22 i 23, na Novom Beogradu i dve visokoškolske institucije: Fakultet dramskih umetnosti na Novom Beogradu i Filozofski fakultet u Novom Sadu.

U Likovnoj galeriji otvara se izložba NOVA TRADICIJAZa stolom sa arhitekturom i umetnošću iz Južnog Tirola na kojoj će se predstaviti arhitekte: Roland Baldi Arhitekti,  Bergmajstervolf arhitekti, Veronika Majer,  Mesner Arhitekti, Plasmastudio, Peter Pihler Arhitektura, Kristijan Švinbaher, Totronik, kao i umetnici: Eliza Alberti, Mirijam Hajler,Tomas Huk, Martin Kargruber, Artur Kostner, Đankarlo Lamonaka, Jozef Rajner, Maria Valher. 

Kustosi izložbe su Liza Trokner i David Kalas

Koncept izložbe počiva na čuvenom južnotirolskom gostoprimstvu i odražava njegov kulturni i višejezični karakter. Budući da je nastala u regionu u kome se govore tri jezika, sa raznolikom kulturnom scenom, izložba ima za cilj da pozove publiku za zajednički sto. Posetioci će moći da sednu za veliku trpezu gde će se služiti (prikazivati) arhitektonska i umetnička jela. Na meniju su tradicija, reinterpretacija i kreativni uticaji. 

Izložba se realizuje u saradnji sa udruženjem Südtiroler Künstlerbund i uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

Ulaz je slobodan!

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/