Kanski filmski festival biće otvoren večeras projekcijom filma Jima Jarmuscha "The Dead Don't Die" (Mrtvi ne umiru), a do 25. maja biće prikazan čak 21 film koji ove godine učestvuje u trci za Zlatnu palmu!

(Omiljen hotel holivudskih zvezda u Kanu)

Ovogodišnje 72. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Kanu donosi u pet dugometražnih i četiri kratkometražna programa na stotine premijernih naslova, uključujući nove filmove Tarantina, Almodovara, braće Darden, Terrencea Malicka i mnogih drugih.

(Glamurozne žene Kanskog festivala)

U Kan tako dolazi Quentin Tarantino s dugoočekivanim filmom "Once Upon a Time... in Hollywood" (Bilo jednom u Holivudu) u kome glume prvi put zajedno Brad Pitt i Leonardo di Caprio.

Pedro Almodovar stiže s filmom "Dolor y Gloria" (Bol i slava), poluautobiografskom pričom o usponu mladog režisera u Madridu 80-ih godina, a tu je i doajen britanskog socijalnog filma Ken Louch sa ostvarenjem "Sorry we missed you" (Izvini, nedostajao si nam).

Od bivših pobednika, francuski reditelj tunižanskog porekla Abdellatif Kechiche, autor "Adelinog života", sada dolazi sa četvoročasovnim ostvarenjem "Mektoub, My Love: Intermezzo", a Terrence Malick sa filmom "A hidden life" (Skriveni život).

Tu su i braća Darden iz Belgije koji imaju šansu da postanu prvi i jedini trostruki pobednici u istoriji Kanskog festival.

Ove godine biće prikazan njihov film "Le jeune Ahmed" (Mladi Ahmed).

U takmičarskom delu biće još poznatih imena - veteran italijanskog političkog filma Marco Bellocchio sa dramom o mafijaškom pokajniku "Il Traditore" (Izdajnik), kanadski reditelj Xavier Dolan sa omladinskom dramom "Matthias et Maxime" (Matijas i Maksim), dok južnokorejski reditelj Bong Džun-ho dolazi sa psihološkim trilerom o siromašnoj protuvi koja uspeva da se uvuče u život bogate porodice - "Parasite" (Parazit).

Žiri ovogodišnjeg festivala kojim predsedava meksički režiser Alejandro Gonzalez Inarritu, pozdravlja sa balkona fotografe. U žiriju su još od zvučnih imena američka glumica Elle Fanning, grčki režiser Yorgos Lanthimos, italijanska režiserka Alice Rohrwacher, poljski režiser Pawel Pawlikowski i dr. 

Nakon prošlogodišnjih zamerki da u programu nedostaju filmovi rediteljki, ove godine biće prikazana četiri filma ženskih autora, dok sa prostora bivše Jugoslavije neće biti nijednog filma ali ni iz velikih kinematografija poput poljske, češke i mađarske.

Espreso.rs / Kaleidoskop