Film koji svakako treba videti stiže u naše bioskope 30. maja. „Rocketman“ je epska muzička fantazija i neverovatna ljudska priča o periodu kada se Elton John probijao ka vrhu. Film prati fantastično putovanje i transformaciju talentovanog klavijaturiste Reginalda Kennetha Dwighta od stidljivog momka do međunarodnog superstara Eltona Johna.

Ovo je inspirativna i u isto vreme univerzalna priča sa kojom se mnogi mogu poistovetiti. Ispričana je  kroz omiljene pesme Eltona Johna, koje izvodi zvezda Taron Egerton, o momku iz malog grada koji postaje jedna od najuticajnijih figura na svetskoj sceni pop kulture.

Od 28. maja do 1. juna u Kombank Dvorani održaće se novoosnovani Festival francuskog filma. Gost festivala biće francuski reditelj Eric Lavaine čiji će film „Bez filtera” (Chamboultout/ No filter) 28. maja s početkom u 20h, u Kombank Dvorani, otvoriti ovaj filmski događaj.  Film prati priču Beatrice, koja sa svojom porodicom proslavlja objavljivanje svoje knjige: ona priča o nesreći koja je zadesila njenog muža Frederica.

Iako je postao slep on je zabavan i zavodljiv, potpuno nepredvidiv. Međutim ova knjiga postaje interesantna i grupi njihovih poznanika jer, iako je Beatrice izmenila imena, svaki njihov prijatelj pokušava da pronađe sebe u opisanim likovima.

"Bez filtera", foto: promo

Domaća publika na Festivalu francuskog filma imaće prilike da vidi i ostvarenja sa ovogodišnjeg Kana, film „Laka devojka“ (Une Fille Facile/An Easy Girl) rediteljke Rebecce Zlotowski kao i film „Sibil“ (Sibyl) rediteljke Justine Triett, koji će biti prikazan poslednje večeri Festivala francuskog filma, 1. juna.

U glavnom programu biće prikazan i dokumentarac, poslednji film rediteljke Agnes Varde “Varda By Agnes”, koji do sada nije prikazivan kod nas, a svoju premijeru imao je na Berlinalu ove godine. Među ostalim filmovima na Festivalu će se naći još ostvarenja, kao što su: “Jaovo putovanje” („Yao“) reditelja Philippea Godeaua, „Kazanova, poslednja ljubav“ (Casanova, Last Love) reditelja Benoîta Jacquota, „Osećam se dobro” (I Feel Good) reditelja Benoîta Delépinea i Gustavea Kerverna, „15 minuta rata“ (L’intervention/15 Minutes Of War) reditelja Freda Grivoisa.

Pored glavnog programa od 28. maja do 1. juna u Kombank Dvorani biće prikazana i retrospektiva filmova rediteljke Agnes Varde.

Slikar kog smo predstavili u rođendanskom broju magazina Elle, uz preporuku Raše Todosijevića, Tadija Janičić, ima izložbu pod nazivom "Ljubav u Davosu" u galeriji "Novembar" (Kursulina 22), a otvaranje je 30. maja u 19 časova. 

Tadija Janičić svoju dobro znanu junakinju Karolinu, u seriji slika koje će biti prikazane na izložbi, vodi u snežnobeli ambijent omiljenog odmarališta svetskog džet seta Davos, poznatog po činjenici da se upravo tamo održava tradicionalni Svetski ekonomski forum. Karolina, devojka izrazito naglašenih seksualnih atributa je otelotvorenje ideala komercijalne, konzumerističke kulture koja telo žene vidi isključivo u funkciji i ulozi seksualnog objekta koji – u njenom životnom i umetničkom slučaju – pokušava da postane i subjekat. U neveseloj interakciji sa jelenom-kapitalcem doslovnim klasnim reprezentom, ona uglavnom “izvuče deblji kraj”.

"Neobičnim zapletima i dobro promišljenom naracijom Tadija kroz svoje radove već deceniju i po preuzima ulogu hroničara koji se bavi potisnutim ili pak prenaglašenim željama i nagonima savremenog čoveka," kako u tekstu izložbenog kataloga objašnjava istoričar umetnosti Nebojša Milenković, kustos Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu.

Izložba “Srpske lepe umetnosti 2” u Ostavinskoj galeriji u Beogradu, Kraljevića Marka 8, kustosa Branislava Dimitrijevića, koja će biti otvorena od 28. maja do 2. juna, nastavak je serije započete 2018. godine, nazvane prema naslovu knjige Branka Vučićevića, kome je i posvećena. 

Na izložbi “Srpske lepe umetnosti 2” (predmetne apstrakcije i materijalne koordinacije) učestvuju umetnici: Siniša Ilić, Milorad Mladenović, Branislav Nikolić, Mice Poptsis, Milena Putnik, Darija Radaković i Milica Tomić, te Ksenija Stevanović kao specijalna gošća. Tokom trajanja izložbe u Ostavinskoj galeriji svakoga dana od 17 sati biće kustoska vođenja, a od 18 časova predviđeni su gostujući programi.

Ukoliko ste neodlučni šta da čitate, naša preporuka je nova knjiga Rumene Bužarovske "Nikud ne idem", u izdanju izdavačke kuće Booka. Nakon što je prethodnom zbirkom priča „Moj muž“ postala regionalna književna zvezda, Rumena Bužarovska novom knjigom pomera granice kratke forme i potvrđuje se kao možda najbolja autorka ovog žanra na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru.

Nastavljajući tamo gde je stala s prošlom knjigom, Rumena ovom „proširuje područje borbe“ i u žižu stavlja odnos lokalnog i globalnog, „naših“ i „stranaca“, kao i intrigantne pozicije naših tamo i stranaca ovde. Gotovo nemilosrdno oštra, ona majstorski analizira sve balkanske komplekse, jetkim i duhovitim jezikom obračunava se sa endemskom letargijom, kulturom pasivnosti, nečinjenja i krotkog prihvatanja gotovo nepodnošljivih odnosa i uslova života u svetu u kome je lažni moral jedino merilo, a pakost nacionalni sport. Suprotno naslovu, autorka ovom zbirkom dobacuje izuzetno daleko.

Kanda, Kodža i Nebojša, foto: Aleksandar Zec

Sastav Kanda, Kodža i Nebojša će, u okviru Light Based Lifeforms festivala, okupiti Beograđane 31.maja u novom klupskom prostoru pod nazivom Neverland, u ulici Bulevar Vojvode Mišića 49. Ovaj koncert biće propraćen dinamičinim projekcijama meksičkog digitalnog umetnika Rodriga Cazaresa koji će mapiranjem bine postići apsolutnu iluziju. Specijalan gost na koncertu je sastav Vrooom.
Rodrigo Guzman Cazares je digitalni i vizuelni umetnik, rođen u jednom od najvećih gradova na svetu, Meksiko sitiju, usred gužve i saobraćajnog haosa, nadahnuće za svoj rad pronalazi u stilu života ljudi u megapolisu. Inspirisan arhitekturom, uličnom umetnošću i digitalnom estetikom, on je fokusiran na reviziju modernog života i percepcije. Bavi se kreiranjem interaktivnih instalacije koje uključuju audio, video, pokret i druge elemente.

Big Sexy Noise, foto: promo

I za kraj, jedan koncert, koji svakako vredi videti. Lydia Lunch je legenda umetničkog Njujorka. Nema ozbiljnog muzičara koji nije sarađivao sa njom makar jednom u karijeri. Od svih mogućih postava Sonic Youth, pre toga James Chance i Nick Cave još iz The Birthday Party dana, Rowland S. Howard, Einsturzende Neubauten, Robert Quine, Michael Gira, Jeffrey Lee Pierce... Svi su radili sa vešticom jer je to uvek obećavalo neku novu vrstu umetničkog uzbuđenja.

Jedan od dva aktivna muzička projekta no wave/post punk kraljice Lydie Lunch zove se Big Sexy Noise. Pored nje čine ga i James Johnston i Ian White, gitarista i bubnjar poznati iz sastava Gallon Drunk.

Grupa je formirana 2008, a 2009. objavljuje prvi, istoimeni mini album za Sartorial Records. Sledi „Trust The Witch“ iz 2011. i live snimak iz Italije zabeležen iste godine, a potom prvi put sa „Trust The Witch“ objavljen 2013, da bi se potom pojavio „samostalno“ 2016. Big Sexy Noise su mračni hevi bluz. Lydijin sugestivni vokal prati kostur pesme koji čini Gallon Drunk dvojac. Dramatično, melanholično, preteće i ubedljivošću koja obara slušaoca lakoćom promene emocije koja se ističe. Grinderman sreću Howlina Wolfa i zajedno istražuju po zaostavštini Roberta Johnsona.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/