Kulturni centar Beograda otvara tri nove izložbe u sva tri galerijska prostora u četvrtak 6. juna sa početkom u 20.00.

Lana Stojićević SUNNY SIDE

Polazišnu tačku za istraživanje izložbe Sunny Side Lana Stojićević je pronašla u inovativno izgrađenom bazenu hotela Zora u Primoštenu. Hotel koji je danas privatiziran i preuređen, izgrađen je 1969. prema projektu Lovre Perkovića. Inspirisana činjenicom da je na turističkoj reklami iz 1971. dokumentovan slavni gost hotela Orson Vels, umetnica gradi narativ o asocijativnoj futurističkoj kupoli bazena.

Minimalnim intervencijama modernistička kupola je izmeštena u svet naučno-fantastičnih filmova šezdesetih. Tako bazen postaje svemirski brod, a slogan „Dođite i vidite istinu”, kojim je Jugoslavija u skladu s politikama nesvrstanosti pozivala inozemne goste da dožive sunčanu stranu socijalizma, postaje slogan Sunny Side misije.

Lana Stojićević (Šibenik, 1989) je vizuelna umetnica koja se najčešće izražava u mediju fotografije, tekstila i arhitektonske makete. Multimedijalnim radovima kritički istražuje raznolike lokalne teme poput divlje gradnje, nebrige za (arhitektonsko) nasleđe i ekološka zagađenja.

Diplomirala je slikarstvo 2012. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na kojoj je od 2015. do 2018. radila kao spoljna saradnica u zvanju asistentkinje.

Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu. Osvojila je Metro Imaging Mentorship Award na izložbi New East Photo Prize (Calvert 22 Foundation, London, 2016)...

Betina fotografija godine 2019, kustoskinje Milene Marjanović

Na šesnaesti konkurs Betina fotografija godine 2019 pristigla su 294 rada 79 autora iz 8 zemalja. Stručni žiri u sastavu Milena Marjanović, istoričarka umetnosti, Nenad Petrović, fotograf i Imre Sabo, fotograf, odabrao je 44 fotografije koje će biti izložene u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, u periodu od 6. do 27. juna 2019.

Betina fotografija godine je jedini međunarodni konkurs profesionalne fotografije u regionu koji uživa visok kredibilitet u struci i u javnosti, doprinosi popularizaciji medijske fotografije, saradnji profesionalaca i međusobnom razumevanju.

Interaktivna izložba video-igara Games and Politics (Igre i politika) u saradnji sa Goethe-Institutom

Ova izložba je ujedno i uvodna manifestacija u okviru novog programskog težišta Goethe-Instituta, a to je digitalni svet uopšte – naročito video-igre i gejming, kao i njihova društvena uloga i značaj. Na izložbi Games and Politics posetioci će imati priliku da se upoznaju sa 18 video-igara, od toga 16 u celovitoj verziji i 2 u verziji let’s play. One će im ponuditi iskustva koja će ih sigurno podstaći na razmišljanje o ulozi video-igara u savremenom svetu. Pored samih igara, izložba obuhvata i dva dokumentarna filma na ovu temu. Izložene igre bave se problemima poput kritike medija, migracija, odnosa moći, uloga polova i militarizma, prilazeći im s umetničkog stanovišta. Ne treba, međutim, zaboraviti ni aspekt razvoja video-igara i njihovog korišćenja, kao ni aspekt upotrebe igara u političke svrhe.

Izložba Games and Politics zasniva se na izložbi Global Games Centra za umetnost i medije Cet-Ka-Em (ZKM) iz Karlsruea, sa kojim je Goethe-Institut i sarađivao na njenoj pripremi. Games and Politics traga za odgovorom na pitanje kako tačno kompjuterske igre razvijaju svoj politički potencijal, težeći tome da odredi na koji način i u kojoj meri ova kreativna forma može ponuditi alternative u okviru industrije zabave.

Izložba će biti praćena bogatim programom – radionicama, predavanjima, vođenjima i grupnim igranjem igrica. Više o izložbi i programu nađite ovde.

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom, državnim i verskim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/