Svečano otvaranje festivala održava se večeras u 21 čas u hangaru Luke Beograd (Knežpoljska 3), kada će premijerno biti izveden spektakl ANTIGONA - 2000 godina kasnije, u izvođenju pozorišta Ullyses u kojoj jednu od glavnih uloga tumači doajen glumišta Rade Šerbedžija, koji posle 27 godina  nastupa pred beogradskom pozorišnom publikom.

Lenka Udovički, rediteljka predstave je napomenula da pozorište Ulysses treći put dolazi u Beograd.
"Prvo smo bili ovde pre desetak godina na Bitefu sa Krležinom "Pijanom noći", onda sa Brehtovim komadom "Cabaret Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija" i eto nas sada u Beogradu sa "Antigonom". Beograd je oduvek bio moj grad i drago mi je što će publika videti mitsku priču koja je u ovom trenutku više nego aktuelna" kazala je Udovički i naglasila da je teško raditi "Grke", jer je uvek iznova zatekne kako je u antičko vreme bilo jasno koji su problemi civilizacije jednom za svagda.
"Grčka je postavila temelja naše civilizacije i tamo je nastao teatar u formi u kojoj i danas postoji. U tom tetaru su se postavljala pitanja o ljudskoj prirodi i pravcu kretanja ljudske zajednice" kazala je Udovički i naglasila da je u doba procvata demokratije žena obespravljena i u prvi plan su došli muški principi moći i osvajanja.
 "U tom kontekstu je jako važno vraćati se Grcima jer je "Antigona" komad koji se bavi sudarom pravde i prava. Stariji zakoni kažu da smo mi svi kao ljudski rod jedna familija i tako bi trebalo da se odnosimo jedni prema drugima, a ne da brojimo heroje i izdajnike. Danas se pitamo ko je Antigona, koja po Sofoklu želi da pokopa svog brata koji je proglašen izdajnikom. To je devojka koja ne zna gde joj je brat. Njen brat leži u nekoj od masovnih grobnica koje su svuda oko nas" kazala je Udovički.
 Rade Šerbedžija je kazao da nikada nije bio gost u Beogradu.
"Živeo sam ovde 1990, 1991 i 1992. godine. Oženio sam se i bilo mi je udobno. Moji roditelji su živeli i umrli ovde. Otac mi je umro ovde u 104. godini. Ovde dolazim da igram tenis sa svojim prijateljima. Zakazujem koncerte kako bi zadržao interakciju sa svojom publikom. Nisam igrao 27 godina u pozorištu u Beogradu i veoma se radujem otvaranju Belefa" kazao je Šerbedžija i dodao da je predstava "Majka hrabrost" poslednja koju je igrao u Beogradu zajedno sa Ljubom Tadićem u pozorišnoj trupi "PPPP" "Privatno Preduzeće za Pozorišne poslove"
"Mira Karanović je igrala "Majku hrabrost" kazao je Šerbedžija i naglasio da je pozorište Ulysses osnovao sa suprugom na malim Brionima na austrougarskoj tvrđavi.
"Tamo osim lepote prirode i tišine nema ničega. Šta ćete više za pozorišni čin. Oduvek smo želeli da naš tetatar bude internacionalni i kod nas su dolazili Vanesa Redgrejv, Nebojša Glogovac. Mira Furlan, Amanda Plamer...Bilo bi lepo da nas posetite tamo i vidite šta radimo. Da zajedno gradimo mostove izmedju ljudi iz svih krajeva sveta" kazao je Šerbedžija i dodao da očekuje da će uskoro u Beogradu pozorište  Ulisses imati stalnu scenu za izvođenje predstava.   

Umetnčki direktor BELEF-a Aleksandar Saša Ilić je rekao da taj festival ove godine traje kraće, ali da to ne znači da nije pripremljen širok spektar programa.

 U muzičkom delu programa festivala biće održan koncert jednog od najkvalitetnijih Kvin tribjut bendova – Queen Symphony show, prepodnevni koncert kompozitorke Vere Milanković u izvođenju hora Dečjeg kulturnog centra, koncert Wien Salonorchester iz Beča, koncert popularnih Mostar Sevdah reunion, koncert sastava Old Hat Orchestra sa solistima Dragoljubom Bajićem, Ljubicom Vraneš i Marijom Jelić, koncert popularne Ođile, kao i nastup violiniste Ilije Marinkovića.

Osim pozorišnih predstava, posetioci festivala imaće priliku da vide umetnički performans „Svetlosni kodovi“ u izvođenju teatra Mimart koji će ove godine predstavljati Srbiju u Plovdivu.

Performans francuskih umetnika, sa nazivom Hepi Manif - vesela plesna promenada biće izvedena na Kalemegdanskom i Tašmajdanskom parku.
Na festivalu će biti izveden i performans izraelske umetnice Merav Dagan,  dok će na svečanom zatvaranju 7. jula nastupiti Marko Hatlak bend sa specijalnim gostom, Vlatkom Stefanovskim.