No Borders Orchestra je ansambl koji čine najbolji profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije, s misijom stvaranja izvrsne muzike, rušenja granica i širenja sveobuhvatne svesti o društvu.

Nastup ansambla na 53. Bitef-u deo je Evropske turneje pod nazivom B Matinee. U okviru ove turneje do sada su održani koncerti na KotorArt festivalu, u Prizrenu, Sarajevu, na Mariborskom festivalu, kao i u Laubi u Zagrebu. Nakon beogradskog nastupa, No Borders Ochestra turneju zatvara nastupom u jednom od najpoznatijih klubova na svetu  - Berghainu u Berlinu, a u okviru festivala Month of Contemporary Music. 

Cilj ove NBO turneje jeste da objedini savremenu klasičnu muziku i klupsku kulturu, kao i da poveze savremene kompozitorke i kompozitore sa Balkana. Takođe, turnejom B Matinee obeležava se trideset godina od pada Berlinskog zida, čime se sugeriše i slavi rušenje zidova između klasične i klupske muzike.

Na programu su nova dela pet najuzbudljivijih mladjih kompozitora iz naseg regiona: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zymberija  iz Prištine, Davora Branimira Vinczea iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda. Njihove nove, savremene, eksperimentalne kompozicije inspirisane su Berghainom, njegovim transgresivnim techno zvukom - i slobodom kao načinom života. 

Komunicirajući sa savremenim techno zvukom, kompozitori kombinuju žanrove, prevazilazeći medje između različitih muzickih stilova. Rezultat je novi i sveži zvuk bez granica koji slavi nove puteve i mogućnosti.

No Borders Orchestra čine najbolji profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije. Misija NBO počiva na dve osnove - stvaranju izvrsne muzike i sveobuhvatnoj svesti o društvu. Kao potvrdu vrhunskog umetničkog kvaliteta, No Borders Orchestra je jedini ansambl sa ovih prostora koji je sklopio ekskluzivni ugovor sa Universal Music. Prvi NBO CD pod nazivom “The Opening” je 2015. izdao Deutsche Grammophon, najprestižniji svetski brend kada je u pitanju klasična muzika.

Vidimo se 22. Septembra u Dragstoru (Bulevar despota Stefana 115), koncert počinje od 22.30h.

Ulaz na koncert je slobodan.

Podrška NBO turneje: Nemačko ministarstvo spoljnih poslova, RYCO, Fond za otvoreno društvo, Američka,  Švajcarska i Slovenačka ambasada u Beogradu.

nobordersorchestra.org 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/