Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnici i kolekcionari iz celog sveta na Gala simpozijumu savremene umetnosti

U Novom Sadu će se u periodu od 1. do 7. oktobra održati drugi po redu Gala Internacionalni simpozijum savremene umetnosti. Na njemu će se pored umetnika iz Srbije predstaviti, neki od najtraženijih umetnika savremene scene iz 9 ...

  Izvor: Foto: Press

Svi oni zajedno imaće priliku za razmenu međusobnog iskustva i proširivanje saradnje van okvira svojih zemalja, a posebno je značajno što će im biti omogućen direktan kontakt sa kolekcionarima iz celog sveta, što je jedna od osnovnih misija simpozijuma. 

Srbiju će posetiti umetnici iz Kine (Jiang Huan, Zhao Nengzhi), Republike Koreje (Lee Young Ji), Tajlanda (Lampu Kansanoh), Nemačke (Yasemin Yilmaz), Belgije (Ilse Van Roy), Španije (Ana Paula Portilla), Meksika (Lalo Sanchez del Valle) i Hrvatske (Branko Milenković), dok će iz Srbije će svoje radove izložiti  Miodrag Perić i Viktor Kiš.

Simpozijum će se sastojati iz nekoliko celina: stvaralačkog dela, tokom kojega će umetnici zajedno kreirati nova dela i razmenjivati ideje u predivnom ambijentu kaštela Šulhof, humanitarne aukcije koja će biti održana, 3. oktobra u Resetu i velike izložbe u Kulturnoj stanici „Svilara“ koja će biti otvorena 4. oktobra. 

Osnivač Gala Internacionalnog simpozijuma savremene umetnosti je slikarka Gala Čaki, koja je u susret njegovom drugom izdanju izjavila: 

„Cilj jedinog simpozijuma savremene umetnosti u našoj zemlji jeste povezivanje i predstavljanje naših mladih umetnika u svetu, što za veliku većinu predstavlja poteškoću. Želimo da stvorimo platformu koju čini spoj umetnika, galerista, i kolekcionara, kako bismo promenili postojeći način poslovanja. Takođe, želja nam je da umetnici koji posete našu zemlju, šire dalje glas o našim talentovanim umetnicima, čime stvaramo prepoznatljivost u svetskim umetničkim krugovima“.

Deo prihoda od humanitarne aukcije biće upućen domu za decu sa specijalnim potrebama „Kolevka“ u Subotici. Simpozijum se održava pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine i Grada Novog Sada. 

Slikarka Gala Čaki, rođena 1987. godine, završila je doktorske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a samo u jednoj godini završila je dva master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i postala prva koja je to uspela na polju likovnog stvaralaštva. Posle stipendije fondacije Ruth Katzman iz Njujorka, koja u jednoj godini dodeljuje samo dve stipendije najtalentovanijim stvaraocima, usledile su stipendije u Indiji i Finskoj. 

Njeni radovi postali su kolekcija savremenog muzeja Al Asmakh u Kataru, a svojim delima je obišla skoro čitav svet - izlagala je u Kini, Japanu, Beču, Indoneziji, Italiji, Nemačkoj, Americi …   

Član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine i udruženja umetnika Ehim u Japanu, a za svoj rad je nagrađivana i priznata od strane mnogobrojnih svetskih asocijacija. 

Bila je deo žirija Bijenala u Veneciji, a njen projekat sa umetnicima iz Kine i srpskim umetnicima biće predstavljen u Kulturnom centru u Pekingu. 

Idejni je tvorac i pokretač “Gala međunarodnog simpozijuma umetnosti”, a samo tri meseca kasnije, u decembru, Gala će otvoriti svoju samostalnu izložbu u Londonu. 

Copyright: Copyright 2019. All rights reserved. Software:VSCO Created: 2019:05:21 06:39:56

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity