Ono što je dobro u vezi sa njima jeste da nastavak i kraj priče stižu mnogo brže nego kod filmova iz dva, tri ili više delova.

Takođe, uglavnom nema previše razvlačenja, poput onih kod sezone od 22 ili 24 epizode, već se brže dođe do poente.

Mnogi se ne slažu oko toga da li je mini-serija samo ona koja ima jednu sezonu, ili se takvom može nazvati i ona čija priča se nastavi i malo posle toga.

Bez obzira na to, evo deset predloga iz poslednje decenije.

Mildred Pierce

Ne bi se svi usudili da prave novu verziju čuvenog i voljenog noar filma, a još manji je procenat onih koji bi to učinili uspešno. Tod Hajns je u tome uspeo, uz sjajnu Kejt Vinslet u glavnoj ulozi. Iako je serija manje triler od originalnog filma, ono što je privlačno je studioznost pristupa likovima i duboko analiziranje njihove psihe.

Top of the Lake

Početkom ove decenije, mnogi reditelji i scenariste počeli su da se priključuju projektima rađenim isključivo za televiziju i internet platforme. Jedan od takvih projekata je i ova mini-serija o nestanku trudne 12-godišnje devojke, koja se odvija veoma sporo i nejasno. Gledaocima se rešenje ne gura u lice, već je potrebno malo strpljenja kako bi sve došlo na svoje mesto na kraju.

Wolf Hall

U pitanju je adaptacija romana o čuvenoj istorijskoj figuri, Tomasu Kromvelu. On je bio savetnik kralja Henrija VIII i ličnost kojoj je kralj najviše verovao, sve do njihovog razilaženje i konačne presude u vidu pogubljenja. Fenomenalne uloge ostvarili su Dejmijan Luis, Kler Foj i Oskarovac Mark Rajlans.

American Crime Story: The People vs. O.J. Simpson

Čuveni slučaj suđenja poznatom junaku američkog fudbala za ubistvo njegove bivše žene i njenog dečka inspirisao je ovu odličnu televizijsku tvorevinu. Iako se mnogi i dalje ne slažu oko toga da li je on kriv ili ne, velika većina se slaže da ovu seriju vredi pogledati. Uloge su fenomenalno raspoređene, a samo ćemo spomenuti veliki trijumf Džona Travolte i Dejvida Švimera u verovatno najboljoj ulozi u karijeri.

The Night Of

Mnoge serije fokusiraju se na krimi priče i nepravedno suđenje ili osuđivanje za ubistvo, a ova je jedna od boljih. Nakon noći pune seksa i droge, jedan student budi se pored ubijene devojke i hapse ga za njeno ubistvo. On se ne seća šta se zapravo desilo, a jedan posvećeni advokat pokušaće da mu pomogne u tome i sazna istinu.

The Young Pope

Italijanski velikan Paolo Sorentino ovde nam donosi priču o prvom američkom papi na čelu Vatikana, koga glumi sjajni i uvek inspirisani Džud Lou. Pre emitovanja serije postojale su mnoge šale na njen račun, ali one su prestale po emitovanju ne samo zbog kvaliteta, već i zbog toga što je serija još luđa nego što je iko očekivao. Naredne godine dolazi i svojevrsni nastavak pod nazivom The New Pope.Alias Grace

Iste godine kada je započela popularna serija The Handmaid’s Tale, još jedna knjiga Margaret Atvud dobila je svoju adaptaciju. Razlika je u tome što ovde ništa nije dodato na izvorni materijal i mini-serija se završava isto kao i originalno pisano delo. Priča nas vodi u viktorijansko doba, gde psihijatar ima sesije sa ženom osuđenom na doživotnu robiju zbog dvostrukog ubistva, kako bi bolje razjasnio šta se tačno desilo.

Patrick Melrose

Pet epizoda poklapa se sa pet kratkih romana o čoveku koji je preživeo seksualno nasilje kao dečak, da bi postao bogati nihilista koji pomoću seksa i droge pokušava da se oslobodi svih trauma. Glavnu ulogu savršeno tumači sveprisutni Benedikt Kamberbeč, koji je i sam veliki fan romana koji su poslužili kao inspiracija.

Sharp Objects

Ovaj psihološki triler inspirisan je delom Džilijen Flin, koja nam je poznata kao autorka dela na osnovu koga je snimljen film Gone Girl. Ovo je mračna priča smeštena na jug SAD-a, gde se istražuju ubistva dve mlade devojke. Glavna trojka sija u svakoj sekundi, a tumače ih Ejmi Adams, Patriša Klarkson i Elajza Skanlen.

When They See Us

Pre 30 godina desilo se brutalno silovanje i ubistvo jedne džogerke u njujorškom Central Parku, za koje je osuđeno pet tamnoputih tinejdžera iz Harlema. Uprkos tome što nije bilo dokaza i što su na kraju oslobođeni, ipak su proveli jedan bitan deo svojih života u zatvoru. Ova mini-serija bavi se svim tim nepravdama i kao posledicu imala je da su poslove izgubili mnogi koji su u tome učestvovali i popravila je imidž nevinih aktera.

Izvor: Time