Od njegovog osnivanja pre čitave 73 godine, pa sve do danas - festival u Kanu smatra se jednim od najznačajnjih na svetu.

Zlatnom palmom na ovom festivalu u prestižnu filmsku istoriju upisani su Roberto Rossellini, Orson Welles, Henri-Georges Clouzot, Luis Buñuel, naš Emir Kusturica i samo jedna žena, Jane Campion.

Festival na svom crvenom tepihu do sada je ugostio sva mogća prestižna imena Holivuda, ali i vrlo cenjena, iako manje poznata filmska imena iz Evrope i sveta.

Ovaj festival smatra se izuzetno važnim jer u svojoj srži ostaje veran globalnim pitanjima, te osvetljava neka važna i vrlo aktuelna društvena pitanja, bez obzira na njihovo poreklo.

Iako se prošle godine očekivalo da će Tarantino sa svojim "Once Upon A Time In America" osvojiti najprestižniju Zlatnu palmu, onu za najbolji film - to je na opšte iznenađenje kako publike u Kanu, tako i medija, bila južnokorejska crna komedija "Parasite". 

Od trenutka kada je Bong Joon Honov višestruko nagrađivan film kao krunu uspeha pobrao i četiri Oskara, festival u Kanu, baš kao i oni drugi manje relevantni, dobili su značajno veću pažnju publike.

Mi kažemo: konačno!

A, u nedostataku modnog izveštaja sa kanskog crvenog tepiha donosimo vam deset nalsova nagrađenih Zlatnom palmom, za koje ste sasvim sigurno makar kada je u pitanju veći deo spiska čuli, ali ćete biti prijatno iznenađeni što su dobili ovo priznanje - koje je definitivno potvrda kvaliteta.

Ako ne verujete nama, ni Zlatnoj palmi, tu je onda "Parasite" da odagna sve sumnje.

1. La Dolce Vita (1960)

2. Blow-Up (1966)

3. Taxi Driver (1976)

4. Apocalypse Now (1979)

5. All That Jazz (1979)

6. Kagemusha (1980)

7. Paris, Texas (1984)

8. The Piano (1993)

9. Shoplifters (2018)

10. Parasite (2019)

Maja Bunčić