Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saradnja je važna: 4 domaća modna brenda i 4 kreativca otkrivaju kako izgledaju uspešne kolaboracije

Svakako da dizajneri u Srbiji nisu prvi kojima je palo na pamet da u svoje nove kolekcije uključe i kreativce iz srodnih disciplina, te stvore komade drugačijeg i svakako efektnog senzibilteta, kao i izgleda. Svojevremeno ovaj uspešan ...

  Izvor: Foto: Vladimir Janić

Šta je to što dve kreativne snage privlači? Svakako energija, možda slična estetika? Ispostavlja se da je svim našim sagovornicima proces nastajanja onoga na čemu rade izuzetno važan, jer ono što stvaraju, stvaraju iz čiste ljubavi. Zato je nemoguće u ovakav proces rada uvrstiti bilo koga, pre i posle svega važno je prepoznavanje na ljudskom i kreativnom nivou, dok je sličan senzibilitet praktično presudan.

Odgovore na ovu temu i sve ono što podrazumeva proces saradnje kreativica, te stvaranja jedne kolekcije dali su nam Shash i Madlena, Alanov fashion i Mila Pejić, Samo nežno prema sebi i DAIRE i Iva Ču i Mates.

Shash x Madlena

Kako se rodila ideja za saradnju sa Madlenom?

Madlena i ja smo se upoznale preko zajedničke drugarice u bašti jednog beogradskog restorana i tom prilikom, kroz priču o modi i umetnosti, veoma brzo shvatile da smo istog senzbiliteta. Kada se sa nekim prepoznate na prvu, nije potrebno mnogo vremena da poželite da zajedno stvarate čuda. Ubrzo nakon tog susreta, predložila sam Madleni saradnju, koju je ona rado prihvatila.

Koja je pozadinska (behind the scene) priča ove saradnje?

Saradnja sa Madlenom uvek teče lagano jer se naše ideje i misli savršeno nadopunjuju i prepliću. Kada započnemo neki projekat, dovoljno je da Madleni pošaljem svega par rečenica u vidu koncepta i inspiracije koje ona potom vizuelno predstavi.

Madlena me zove muzom jer je inspirišem svojom pričom i svojim radom, a isto tako ona deluje na mene. Upravo zato je sve što Madlena stvori za Shash odmah savršeno i tačno onako kako sam zamislila. 

Kako je izgledao proces nastajanja kolekcije?

Inspirisane drevnom japanskom filozofijom „wabi sabi“, Madlena i ja smo stvorile kolekciju Infusion koja slavi lepotu nesavršenosti i složenost krajnjih davalaca života - žene i prirode.

Sve je počelo sa odabirom boja i pravljenjem palete koju sam zamislila za ovu kolekciju. Nakon što sam ih izabrala, poslala sam paletu boja Madleni, zajedno sa pričom o filozofiji „wabi sabi“. 

Inspirisana bojama i idejom o lepoti nesavršenosti, Madlena je započela svoj rad na vizuelnom prikazu. Madlenini savršeni crteži, kao i neke od najznačajnih žena sveta, inspirisali su me dalje pri stvaranju komada koji čine ovu kolekciju. 

Koju kolaboraciju na svetskom nivou pamtite?

Izdvojila bih kolaboraciju Elze Skjapareli i Salvadora Dalija, budući da je to jedna od najranijih saradnji modnog dizajnera i umetnika. Ova kolaboracija bila je spoj elegancije i avangarde koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Iz tog perioda svi pamte haljinu sa crtežom jastoga koju je Elza dizajnirala 1937.godine, a Dali lično iscrtao. Ista ta haljina i dan danas je mnogima inspiracija i poziv da se usude da budu jedinstveni. 

Koliko smatrate važnim prožimanje umetnosti i mode?

Umetnost, u koju spada i moda, je upravo i čini dostupnom na jedan drugačiji način. Njihovo prožimanje je veoma važno, jer umetnost i moda postaju deo našeg života, omogućavajući nam da kroz komade izrazimo svoju jedinstvenost i različitost.

Umetnost nam pokazuje da nema granica, da je sve stvar našeg doživljaja, inspiracije, mašte i osećaja. Zato kada se ona ubrizga u odevne komade, ti komadi dobijaju jedan novi izraz i dalje nastavljaju da inspirišu.

Da li senzibilitet osoba koje rade na projektu smatrate važnim za uspeh istog, kako gledate na taj deo priče?

U radu sa ljudima, senzbilitet mi je najvažniji, jer od toga sve zavisi. Koliko osećamo jedni druge, kako se prepoznajemo i način na koji komuniciramo, sve to utiče na stvaralaštvo i krajnji rezultat našeg rada.

Kada je saradnja sa Madlenom u pitanju, tu smo se odmah prepoznale, a više od reči govore upravo komadi u koje je ubrizgana sama umetnost i koji predstavaljaju najbolje od dva sveta koji je postao jedan u implicitnom obliku njegovog stvaranja.

Na sledećoj stranici pročitajte odgovore koje su dali Alanov fashion x Mila:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity