Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posetite izložbu slika "Obećana zemlja" Dragane Jokić

Pozivamo Vas na izložbu slika Dragane Jokić, pod nazivom “Obećana zemlja”, koja se može videti u Galeriji ULUS, od srede, 11. novembra 2020, od 17 časova u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37, Beograd.

  Izvor: Foto: Press

Slikarska karijera Dragane Jokić započeta je početkom devededesetih kada je priredila prvu samostalnu izložbu. Ciklus koji se izlaže u Galeriji ULUS nastao je od 2017. do danas, i predstavlja svojevrsnu sublimaciju njenih dosadašnjih likovnih istraživanja.

Na svoj umetnički put zakoračila je sa figuracijskim prizorima koji se mogu ispratiti u genezi njenog dosadašnjeg opusa, da bi u recentnoj produkciji došlo, u izvesnoj meri, do apstrahovanja formi, što ukazuje na otvorenost u procesu likovnog promišljanja.

Stvaralačka znatiželja krasi njen opus u kojem razigrane mase grade vertikale i horizontale koje se vešto harmonizuju sa njenim bogatim kolorističkim izrazom. Polazni sadržaji su transponovani u likovne narative koji jedinstvo izraza postižu u sadejstvu sa simboličkom ravni kao važnom gradivnom kontrapuktu.

O izložbi i njenoj koncepciji umetnica, Dragane Jokić, kaže: “Ovaj ciklus, nastao u prethodne tri  godine, karakteriše u većoj meri eksperiment u igranju formom u okviru prepoznatljivih ambijentalnih celina otvorenih prostora i igri reči u nazivima slika koji čine jedinstvenu celinu.

Software:Adobe Photoshop CC 2017 (Windows) Created: 2020:10:30 16:20:22

Motiv naglašenih masa u prostoru u oku posmatrača postaje uobličen i prepoznatljiv kao otvoren ambijent zemlje, vazduha ili vode, u zavisnosti od fokusa na različite elemente slike.

Slike pod nazivom Savin put, Moj put, Sunny house (Sunčana kuća) su varijacije na temu iste kompozicije. Vlati trave,  (Savin put ) motiv prve u nizu slika, sugeriše stazu utabanu u pesku.

Isti motiv (Moj put), sa dodatim autom (igračka),  menja razmeru ambijenta u velik i tajanstven, u ambijent zarastao u džinovsko rastinje unutar kojeg je peščani put.

Ponovljenje mase unutar kojih je oslobođena vizura i, u daljini definisana kućica, (Sunny house) ovu istu kompoziciju pretvara u doživljaj vizure između dva debla, prema dalekom prizoru.

Software:Adobe Photoshop CC 2017 (Windows) Created: 2020:10:30 16:19:05

Ponavljanjem naglašenih, razdvojenih masa (Sun) uobličene su figure na obali mora. Igra reči (Sun eng. sunce i fonetski San, kao snevanje) kao i jasno odsustvo boja osim naglašenog kontrasta, sugerišu osećaj zaslepljenosti na jakom suncu.

Prizor izmaštan u varijaciji zadate fome (Kao da sam sanjala)  je sledeći u nizu, rešavan sličnim, kontrastnim koloritom. U vazdušnom prostoru između, naslućuju se obrisi broda u daljini koji svoj jasniji oblik poprima na sledećoj slici  (Obećana zemlja) U Suštinski  identičnoj  kompoziciji, motiv je maskiran obiljem koloritnih elemenata zelenila.

U nizu slika ovog ciklusa, iščitava se zajednički motiv naglašenih volumena, igra svetlih i tamnih površina svedenih formi uobličena u figuralne forme. Namera je da se u oku posmatrača ujedinjenim navedenim elementima, postigne utisak fluidnosti i viđeno doživi i prepozna kao nešto blisko, emotivno vibrirajuće.”

Software:Adobe Photoshop Lightroom Classic 9.3 (Windows) Created: 2020:10:29 20:55:51

Draga Jokić rođena je u Beogradu, doktorirala je u oblasti umetnosti (Vizuelno markiranje otvorenih prostora beogradskih fakulteta umetničkim intervencijama), na  Fakultetu primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Magistrirala je i diplomirala u oblasti  slikarstva na Fakultetu  likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Beogradskog univerziteta. Realizovala je dvanaest samostalnih izložbi i učestvovala na preko četrdeset grupnih izložbi u oblasti slikarstva. U projektima i realizacijama svojih projekata, u okviru dizajna enterijera bavila se implementacijom zidnog slikarstva u enterijeru, dizajnom nameštaja i  rasvete.

Autor je preko sto enterijera i drugih arhitektonskih celina. Dobitnik je nekoliko nagrada iz oblasti slikarstva i arhitekture. Autor je knjige Arhitektura,  edicija Saznaj i probaj, izdavač Kreativni centar, Beograd, prevedene na portugalski i španski jezik.

U statusu je samostalnog umetnika od 1991.godine, član ULUS-a od 1993.godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity