Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Feminizam. Pobuna. Promena.

Ženska platforma za razvoj Srbije obeležava 20 godina rada.

  Izvor: Foto: Press

Od 20. do 22. novembra, uz podršku i u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert i Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), te podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Norveške i Britanske ambasade, Ženska platforma za razvoj Srbije obeležava dvadesetogodišnjicu postojanja i delovanja.

Jubilarno okupljanje biće decentralizovano održano u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i u Mionici. U skladu sa propisanim merama zaštite od virusa Covid-19, konferencija će biti istovremeno uživo i onlajn. Očekuje se da u rad konferencije na ovaj način bude uključeno blizu 200 učesnica i učesnika.

Ženska platforma za razvoj Srbije je mesto okupljanja i zajedničkog delovanja feministkinja, žena i muškaraca iz civilnog društva, privrede, akademske zajednice, medija, sindikata, kulture, sporta, umetnosti i politike, ujedinjenih oko usaglašenih i zajedničkih prioriteta.

Od svog nastanka, Ženska platforma se zalaže za rodnu ravnopravnost kao za preduslov razvoja i ključ za rešenje najvećih razvojnih izazova Srbije. Na svakih pet-šest godina, aktivisti i aktivistkinje se okupljaju na strateškim konferencijama 1 na kojima određuju glavne pravce zajedničkog delovanja i najvažnije prioritete za naredni perod. Svaka konferencija je ujedno i trenutak da se oceni postignuti napredak ili pogoršanje stanja u posmatranim oblastima, da bi se zatim postavili novi strateški ciljevi za narednih pet godina.

Ovogodišnja konferencija nove strateške ciljeve postaviće u četiri ključna stuba: (i) Temelji, (ii) Zelena ekonomija i odgovornost za razvoj, (iii) Socijalna sigurnost i blagostanje i (iv) Stvaranje, a baviće se pitanjima vladavine prava, antidiskriminacije, decentralizacije i organizacije države i društva, izgradnjom saradničkih i solidarnih sistema u društvu, ljudskom bezbednošću, zelenom ekonomijom, zdravljem i sportom, obrazovanjem, naukom, inovacijama i tehnologijama za rodnu ravnopravnost, kao i razvojem na poljima ljudskih prava, socijalne pravde, zaštite životne sredine, inkluzije, fer i balansiranom raspodelom neplaćenog rada, prevencijom i zaštitom žena od rodno zasnovanog nasilja, institucionalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost i otklanjanjem prepreka finansiranju rodne agende.

Kao i uvek do sada, posebno mesto imaće žensko znanje, kao i budućnost jednakosti kroz uključivanje mladih aktivista i aktivistkinja.

Naziv konferencije „FEMINIZAM.POBUNA.PROMENA.“ inspirisan je tekstovima nedavno preminule naučnice i sociološkinje Marine Blagojević-Hjuson „Poluperiferija i rod: pobuna konteksta“. Biranjem ovog citata, njene saborkinje i saborci u borbi za rodnu ravnopravnost i razvoj joj još jednom odaju počast i šalju poruku da njene ideje nastavljaju da žive.

Marinin doprinos ženskom pokretu, kao i doprinosi drugih žena bez kojih smo proteklih godina ostali, biće predstavljeni kroz segment konferencije „Palićke legende“, a naša vizija budućnosti i snage pokreta u Srbiji kroz segment „Palićke nade“.

Konferencija će biti završena usvajanjem dokumenta koji će biti osnova za budući rad aktivistkinja i aktivista Ženske platforme za razvoj Srbije, a koji će ih voditi do 2025. godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity