Dok su žene potpisivale svoja dela muškim imenima, seksizam je bujao, odajući im sva potrebna priznanja za pristajanje na nevidljivost: čitanost, popularnost, saglasnost. No, je li nam to bilo dovoljno da zauvek ostanemo u senci muškaraca?

Feminizam nam je vratio osnovno ljudsko pravo – očuvanje ličnog identiteta i poštovanje istog. Put ka podjednakom uvažavanju i vrednovanju ženskog i muškog stvaralaštva biće težak i dug, ali revolucionaran. Primer mlade američke spisateljice Catherine Nichols koja je 2015. godine poslala različitim književnim agentima isti rukopis pod ženskim i muškim imenom, te otkrila da je čak 8 puta bolje prošao rukopis sa muškim potpisom, obeshrabruje, ali i ukazuje na neophodno rušenje rigidnog tradicionalnog književnog sistema.

5 knjiga o samoći koje preporučujemo za vreme samoizolacije

Zbog toga se danas podsećamo važnih ženskih dostignuća i predstavljamo 5 slavnih spisateljica koje su nekada pisale pod muškim pseudonimom.

The Brontë Sisters kao Currer, Acton, and Ellis Bell

"Nismo želele da se potpisujemo ženskim imenima jer smo znale da bi šira publika, zbog predrasuda, sumnjala u naš način pisanja i razmišljanja", govorile su sestre Bronte. Tako je Charlotte postala Currer, Anne Acton, a Emily Ellis. Kasnije su, otkrivajući svoj identitet, u delima veličale žene dajući im slobodne, snažne i nezavisne likove.

5 slavnih spisateljica koje su pisale pod muškim pseudonimom
Foto: Profimedia

Louisa May Alcott kao A.M. Branard

Knjigom "Little Women", Louisa May Alcott napravila je bezvremeni portret sestrinstva i ženske snage u Americi u 19. veku. Međutim, pre toga, Louisa je napisala brojne senzacionalne gotske trilere pod imenom A.M. Bernard, koje joj je pružalo slobodu da istražuje i tamniju, dublju tematiku koja se u to vreme smatrala neprikladnom za žene.

5 slavnih spisateljica koje su pisale pod muškim pseudonimom
Foto: Profimedia

Mary Ann Evans kao George Eliot

Iza "Middlemarch-a", jednog od najboljih romana engleske književnosti, takođe stoji muško ime, a ženski lik. Naime, Mary Ann Evans krila se iza sad već kultnog imena George Eliot, kako bi izbegla rodnu pristrasnost u književnoj kritici.

5 slavnih spisateljica koje su pisale pod muškim pseudonimom
Foto: Profimedia

Nora Roberts kao J.D. Robb 

Autorska bestselera New York Times-a, Nora Roberts, objavila je više od 200 ljubavnih romana i prva je spisateljica primljena u Kuću slavnih američkih pisaca. Međutim, za pisanje futurističko-kriminalističkog trilera "In Death", Robertsova je koristila ime J.D. Robb, kako bi roman bio popularan kod muške publike, koja pretežno čita ovaj žanr.

5 slavnih spisateljica koje su pisale pod muškim pseudonimom
Foto: Profimedia

Joanne Rowling kao J.K. Rowling i Robert Galbraith 

Inicijali J.K. pre prezimena Rowling, nisu se slučajno našli na planetarno poznatim knjigama o Hari Poteru. Naime, izdavač je smatrao da bi muški čitaoci mogli da preskoče ovo delo ukoliko pročitaju puno žensko ime. Tako je Joanne svom imenu dodala srednje Kathleen (ime njene bake), te zaokružila pseudonim. Pored toga, autorka je 2013. godine objavila kriminalistički triler pod pseudonimom Robert Galbraith, kako bi dobila objektivne i nepristrasne ocene.

5 slavnih spisateljica koje su pisale pod muškim pseudonimom
Foto: Profimedia

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/.