Obožavamo dobre filmove. Tople, romantične, emotivne. One koje nas odvode u daleke krajeve i čine da se osećamo dobro. Takođe, tragamo za filmovima koji nas edukuju, osvešćuju i šire vidike. Dokumentarce i drame koji nas uče o različitosti, ravnopravnosti, inkluziji. 

U svetu kinematografije, a i drugih oblasti, ima mnogo nedovoljno zastupljenih grupa, među kojima su i žene. Zbog toga, nedostatak ženskih perspektiva, uloga i režija predstavlja problem - posebno kada uzmemo u obzir koliko neverovatnih priča one mogu da donesu.

Zato vam ovog puta predstavljamo 10 izuzetnih filmova koje su režirale žene, a koje ćemo gledati u 2021. godini. Usmerite pažnju na njih i uživajte!

1. Promising Young Woman

Režirala ga je Emerald Fennell, a producirala niko drugi do Margot Robbie - ovo je film koji istražuje linije pristanka, o kome toliko govorimo u kontekstu seksualnog nasilja. U pitanju je zabavna, ali i potresna priča o mladoj ženi koja se obračunava sa muškarcima koji pokušavaju da iskoriste ranjive i pijane žene.

2. Nomadland

Francis McDormand u svom najboljem izdanju. Priču o ženi koja postaje beskućnik, nailazi na poteškoće u pronalaženju posla i sigurnosti, te upoznaje zajednicu nomada u kojoj otkriva stvarnu ljudsku vezu i smisao, režirala je Chloe Zhao. Film je ove godine dobio Oskara, što je razlog više da ga pogledate ukoliko već niste.

3. Herself

Ovo je priča o ženi koja traži utočište nakon što je doživela porodično nasilje. Njen san je da izgradi sopstveni dom za sebe i svoju decu, ali da li su barijere sa kojima žive žrtve nasilja prevelike da bi ih prevazišle? Otkrijte u ovom filmu.

4. One Night In Miami

Sjajna Regina King glavni je mastermind ovog filma koji je ujedno njen rediteljski debi. Priča prati četiri legendarne figure kroz noć koju su proveli zajedno 25. februara 1964. godine - Malcom X, boksera Muhammad Alija, fudbalera Jim Browna i pevača Sam Cookea.

5. On The Rocks

U režiji Sofije Coppole, u ovom filmu glume Rashida Jones i Bill Murray. Priča o ćerki koja poziva svog oca da pomogne u istrazi njenog supruga za kojeg sumnja da je vara. Usput, oni se suočavaju sa novim istinama o svom odnosu.

6. Bruised

U pitanju je rediteljski debi Halle Berry, a koji govori o bivšoj MMA borkinji koja se bori da povrati starateljstvo nad svojim sinom. Ujedno, Halle ima i glavnu ulogu, a film će se prikazivati na Netflixu

7. Land

Još jedan rediteljski debi, ovog puta od Robine Wrighta. Žena koja se suočava sa ličnom tragedijom traži novi život u divljini, daleko od grada. Tamo se suočava sa novim samospoznajama i izazovima koje pruža brutalni pejzaž oko nje.

8. My Zoe

Julie Deply režira ovu dirljivu priču o majci koja ne može da preboli smrt svoje ćerke. Trudeći se da se ponovo poveže sa njom, otvara teška pitanja o genetici i moralu. 

9. Reminiscence

Režirala ga je Lisa Joy koja je ko-režiserka filma Westworld. Priča prati Nicholasa Barristera koji svojim klijentima nudi sposobnost da ožive bilo kakvu uspomenu po svom izboru.

10. I'm Your Woman

Priča o ženi koja tokom 1970-ih neočekivano mora da krene u beg sa svojim detetom, nakon što joj se muž upušta u organizovani kriminal. Režirala ga je Julie Hart, a dolazi u izdanju Amazon studija.