Katarina i Uroš su danas sigurno najpoznatiji travel blogeri. Iako ih znamo kao fotografe ekstremnih sportova, danas rade fotografije za kampanje velikih kompanija, ali  svaki slobodan period u godini koriste za putovanja, obilazeći i fotografišući najneverovatnije predele po celom svetu. 

Nedavno su se vratili iz Jordana  i ovo putovanje je bilo po mnogo čemu posebno, u odnosu na sva prethodna - detaljno planirano, od lokacija koje će fotografisati, do kostima koje će nositi. Imajući u vidu činjenicu da su na lokacijama pustinje Wadi Rum snimani filmovi kao što su ‘’Marsovac’’ ili ‘’Star Wars’’ filmovi, napravili su koncept koji je trebalo da asocira na kadrove sa planete Mars. Pripremili su srebrne kostime, skafandere, kacige i uspeli su u svojoj zamisli.

Fotografije koje su nastale na putovanju kroz Jordan i pustinju Vadi Rum kao  i poznatu turističku atrakciju - Petru , izgledaju neverovatno. Fotografski par kaže da su se  osetili kao da su bili na drugoj planeti, a njihove fotografije oslikavaju sve ono što znamo o izgledu planete Mars. 

"To je fotografska intrpertacija naše težnje da otkrijemo i odemo van granica naše plave planete i da udovoljimo svojoj radoznalosti i  potrebi da shvatimo ko smo mi ustvari. Jordan je bio početak, a nastavićemo sa fotografisanjem širom planete što ćemo na kraju krunisati izložbom" - kaže Katarina.

u Jordanu su proveli dve nedelje, putujući kroz celu zemlju kolima. U pustinji Vadi Rum proveli su šest dana, istražujući najbolje lokacije za fotkanje sa lokalnim beduinima. Ideja je bila da se ode u vansezonskom periodu, kada nema mnogo turista, kako bi uspeli da izvedu sve što su prethodno zamislili.

Da bi postigli najbolje kadrove ustaju uvek jako rano, kako bi uhvatili prve zrake sunca i ugrabili da fotografišu poznate lokacije bez ljudi. Petra, kao definitivno jedno od najatraktivnijih turističkih destinacija na bliskom istoku, bila im je izuzetno iskustvo, a poseban doživljaj bio bi noću, kada meštani upale veliki broj sveća  pod zvezdama pričaju mistične priče o ovom delu sveta.

Ovom prilikom fotografski par posebnu pažnju obratio je na kostime. Dizajnerka Nina Rajak kreirala je moderno astronautsko odelo, a kaciga je prava pilotska, prerađena i osvežena. Pažljivo su birali za svaku fotografiju odeću koja može da odgovara konceptu  koji su zamilsili. Kostimi su svakako privukli veliku pažnju, što lokalnih beduina, što mnogobrojnih turista, koji su se toliko oduševili Katarinom kao Marsovcem pa su svi hteli da se slikaju s njima.

"Putovanje po Jordanu smo nastavili do Ma’an toplih izvora iI završili na Mrtvom moru. Mrtvo more kao poseban mini eko sistem, bio je izuzetno inspirativno iskustvo, a kupanje u njemu, ili bolje reći plutanje, u devet puta slanijoj vodi od okeana nam je dočaralo i utisak bestežinskog stanja koje možda liči na ono u svemiru’’ - kaže Uroš

Gledajući fantastične fotografije iz Jordana, jedva čekamo da vidimo šta će biti sledeći koncept ovog kreativnog foto tima, i koja će to biti destinacija.

Hiishii tim se može pohvaliti da su obišli planetu Zemlju, od Evrope, preko egzotičnih predela Azije, Tibeta, Nepala, Himalaja, Japana, Australije do Severnog pola, a fotografije možete videti na njihovim Instagram profilima:

@katarina_mandarina, @urosvisekruna i @hiishiiphoto

Fotografski par,Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna, poznati kao Hiishiifoto tim, putem u Jordan otpočeo je svoj dugo planirani projekat ‘’Points Beyond’’ (Tačke beskraja). Ovim projektom žele da istražuju specifične lokacije, i kojim bi kroz svoju kreativnu ideju i izvedbu prikazali mesta koja mogu da nas asocijraju na najudaljenije delove svemira, tamo gde ljudska noga nije kročila.