Ne samo da je izbor ove godine pao na selektorke, od kojih je jedna Asja Krsmanović pokretačica “Nisam tražila” inicijative, već je festival okupio veliki broj rediteljki koje su svojim ostvarenjima zagolicale i preispitivale neka važna pitanja koja se tiču rodne ravnopravnosti i ženskih prava.

U tom duhu, prvi put u istoriji festivala dodeljena je Specijalna nagrada za promicanje rodne ravnopravnosti, usmerena na rediteljke koje debituju sa svojim filmovima. Na sinoćnoj dodeli ovo važno priznanje dobila je rediteljka sa Kosova, Norika Sefa, za svoj privi igrani film “Looking for Venera”.

“Nažalost živimo u svetu gde, kada je rediteljski posao u pitanju, još uvek vladaju predrasude da su žene manje talentovane, manje sposobne ili smotanije i to je vidljivo, naročito kada uđete u sferu finansiranja filma. Za mene ova nagrada znači da sam prepoznata i predstavlja mi veliku inspiraciju i motivaciju da dalje nastavim ovo što volim i očigledno, znam da radim. Nagrada je takođe važna jer podiže svest i na neki način šalje poruku obrazovnim sistemu u kom živimo i donosi jednu svežu novu perspektivu onoga kroz kakve procese žene prolaze u životu. Ona takođe pokazuje da bi žene trebalo da budu na pozicijama u svim procesima izrade filma, a ne samo da se vezuju za olovku i papir kako to obično biva, već i u tehničkim procesima kao montažerke ili direktorke fotografije”, izjavila je dobitnica za Elle.

image1
Press 

Film “Looking for Venera” je coming of age drama o devojčici koja živi u malom selu na Kosovu, svakodnevno se suočava sa patrijarhalnim obrascima kojima je prožeto njeno okruženje i trudi se da pronađe svoj glas i svoj put. Film je imao premijeru na Internacionalnom Film Festivalu u Roterdamu, gde je osvojio Specijalnu nagradu žirija. Kako sama rediteljka navodi, filmovi mogu biti jako i moćno oružje za postizanje rodne ravnopravnosti, ponekad delotvornije od samih protesta.

“Ja sam jako srećna što je više rediteljki na svim filmskim festivalima ove godine, ne samo sa ovom. Na Kosovu je takođe ove godine istupio veliki broj žena koje se bave filmom, i to je prelepo. Razmišljala sam zašto se to desilo baš sada i shvatila da kao i sve druge industrije i filmska je imala puno izazova i mnoge žene nisu imale pristup da se bave svojim poslom. Sada, jače su nego ikad i postupaju intuitivno. Svi ovi novi filmovi rediteljki donose neki nov pravac, svežinu u narativu, u vizuelnom prikazu, i uopšte u filmskom jeziku”, rekla je Norika za kraj i izjavila da ćemo film moći da pogledamo u Beogradu tokom oktobra meseca!

Tekst: Iva Parađanin