Quentin Tarantino Umu Thurman zove svojom Marlene Dietrich i svojevremeno je strpljivo čekao da se glumica oporavi od trudnoće i porođaja kako bi glumila Beatrix i tako ušla u filmsku istoriju. Kada je konačno počela da radi, prošla je kroz tri meseca napornih treninga a bilo je i problema oko njenog kostima.
Kako je lagano skidala višak kilograma niko nije bio siguran kako će sve ispasti na kraju. Za 2014. godinu najavljena je premijera trećeg dela sage Kill Bill (scenario i režija Quentin Tarantino) i tada ćemo ponovo Umu Thurman gledati kao The Bride. "Mislim da će biti fenomenalno. Biće zabavno ponovo se ubaciti u taj fighting mode, iako ja nisam baš neka opaka žena. Ipak, imam poverenja u svoju fizičku snagu više nego ikada u životu. A nikada ne znaš šta si u stanju da uradiš dok te neko stvarno ne napadne. Svakako, uvek je bolje izbeći konflikt, jer u sukobima svi akteri gube. Nijedan rat nema pobednika."


Lepota je, kažu, relativna stvar. Onu koja pleni s velikog platna često ne možemo da prepoznamo u realnosti. Kada sam pre dve godine u salonu apartmana 313 pariskog hotela Ritz uzbuđeno čekala da upoznam jednu od svojih filmskih heroina, nisam očekivala da će me fascinirati njena neuobičajena pojava, kao i  everovatna dubina njenih tirkiznoplavih očiju.
Uma Thurman je visoka, tanka, komunikativna, šarmantna, svoje sagovornike ostavlja bez teksta lepotom neuhvatljivom golim okom ili prostim rečima. Ispričala mi je da je uz trojicu starije braće odrasla u senci svoje prelepe majke Nene: "Kada je nakon tri muška, mama konačno dobila žensko dete, svi njeni prijatelji jedva su čekali da me vide nadajući se da sam nasledila njenu lepotu. Bili su prilično iznenađeni kada su upoznali devojčicu zarobljenu u telu dečaka, glomaznu, oblih obraščića i s velikim stopalima."

PageBreak

Na pitanje kako joj uspeva da se u industriji baziranoj na mladosti i lepoti održi na samom vrhu pune dve decenije odgovorila mi je da "lepota nikada nije bila njen glavni adut". Sa blizu četrdeset filmova upisanih u njenu glumačku biografiju, Uma Thurman došla je do one tačke u karijeri kada može da bira filmske projekte i uloge. Danas vrlo otvoreno govori o vremenu kada je mislila da je pogrešila što je kao petnaestogodišnjakinja napustila školu da bi se bavila glumom, da je čak bilo i perioda kada je htela da odustane od svega: "Zapravo, tek sada dobijam uloge zbog kojih sam uopšte poželela da postanem glumica. Vreme je radilo u moju korist. Sa zrelošću sam stekla i lepotu i zadovoljstvo sobom. Više puta bila sam na ivici da odustanem. Preživela sam mnogo teških trenutaka u poslednjih desetak godina, nisam mislila da ću pronaći mir i sreću." Kako sama kaže, biranje uloga potpuno je drugačiji proces od kada ima decu: "Stalno sam u nekoj vrsti konflikta, razmišljam o tome da li je išta vredno toliko da bih remetila život svojoj deci, vodila ih na putovanja da bi bila sa mnom dok radim na filmu. Trudim se da napravim dobar balans, da provodim vreme s njima, ali i da radim dovoljno. Verovatno previše razmišljam o svemu tome, ali želim da nam svima bude dobro. Dajem sve od sebe. Bilo koja zaposlena majka bi vam rekla isto, a čini mi se da je svaka žena koja radi i ima decu pomalo superheroj."

Tada smo, u hotelu koji je Coco Chanel smatrala svojim domom, povodom promocije Givenchyjevog parfema Ange Ou Démon Le Secret razgovarale o modi, lepoti, glumi, deci, porodici. Kuća Givenchy ove jeseni na tržište je izbacila novu verziju Ange ou Démon mirisa – Le Secret Elixir. Novi miris je dublja, bogatija i senzualnija verzija prethodnog. Kompozicija je cvetna, otvara se svežinom italijanskog limuna, zelenog čaja i nerolija. Srce je sačinjeno od belih cvetova arabijskog jasmina, cveta narandže i frangipanija. U bazi su note vanile, pačulija, kedra i belog mošusa.

Ivana Semerad