Komični kabare gudački kvartet iz Varšave (Poljska) svetski je poznat po jedinstvenom pristupu klasičnoj muzici. Oni su muzičari obrazovani na prestižnim muzičkim akademijama u Varšavi i Lođu koji su odlučili da izvode klasičnu muziku na šaljiv način. Kreirali su u svetu jedistven muzički kabare, gde je muzika, a ne tekst, izvor radosti i smeha.

Obrađujući poznate hitove klasične muzike na šaljiv i ironičan način žele da razbiju ustanovljene norme koncertnih dvorana. Muzika Mocarta i Vivaldija služi im kao polazna tačka za improvizaciju koja se nastavlja rok i pop hitovima.

Kada četiri muzičara obučena u smokinge izađu na scenu, publika koja ne poznaje njihovo stvaralaštvo ne sumnja ni u šta i očekuje još jedan konvencionalni nastup. Šok nastaje kada počnu da sviraju a emocije rastu kako se šou nastavlja. Prva violina stavlja busen cveća na glavu i pretvara se da je proleće na spektaklu zvanom Četiri godišnja doba a la MozART group. U određenom trenutku druga violina počinje da jodluje a čelista stavlja kapu sa kićankama kako bi pokazao da je zima. Ali to je samo početak; kvartet pleše i udara stopalima o pod u ritmu muzike, svira na bocama napunjenim vodom i mobilnim telefonima.

Ovo je samo deo show programa koji ce se premijerno i ekskluzivno održati u okviru ciklusa Velikani muzičke scene

- Mi postojimo uprkos formalnoj uštogljenosti velikih koncertnih dvorana, uprkos dosadnosti klasične muzike, uprkos fanaticima zaljubljenim u klasičnu muziku, uprkos fanovima rok, pop i rep muzike, koji se plaše klasične muzike. Mi tretiramo našu Muzu sa šaljivom ironijom i sigurni smo da ona nema ništa protiv! – poručuju članovi MozART grupe koju čine prva violina Filip Jaślar, druga violina Michał Sikorski, Paweł Kowaluk na violi i violončelista Bolesław (Bolek) Błaszczyk.

Muzičari u grupi MocART sviraju zajedno od 1995. godine.

Na početku, oni su se predstavljali malim muzičkim šalama na televiziji Kanal Plus. Njihov prvi nastup bio je na PAKA takmičenju za mlade kabare umetnike Poljske, u Krakovu. Iste godine predstvili su se programom Mocart je još uvek živ i od tada oni stalno nastupaju na scenama i u koncetnim dvoranama Poljske, Japana, Kine, SAD, Belgije, Francuske i Švajcarske. MocART grupa je stalni gost Poljske televizije i međunarodnih gala koncerata.

Kvartet je dobitnik mnogih prestižnih nagrada kao što je Grand Pri na 18. Festivalu satire i komedije u Ližbarku, zatim Bronzani Pingvin nagrada koju dodeljuje opština Zelena Gora - neformalni centar Poljskog kabarea. MocART kvartet nastupa i sa svetski poznatim pantomimičarom Irekom Krosnim iz Poljske. Jedan od njihovih najznačajnijih nastupa bio je koncert sa Bobijem MekFerinom u Kongresnoj koncertnoj dvorani u Varšavi.

Pojedinačne ulaznice prodaju se po ceni od 1800, 2000 i 2200 dinara