Biće prikazani "Drvo žvivota" (reditelj: Terrence Malick), "Potomci" (Alexandar Payne), "Ratni konj" (Steven Spielberg), "Bolje sutra" (Chris Weitz), "Čelična lejdi" (Phyllida Lloyd), "Martovske ide" (George Clooney), "Džejn Ejr" (Cary Fukunaga) i "Vozač" (Nicolas Winding Refn).

Prodaja karata za FEST počinje u sredu 1. februara, a kako je ranije najavljeno, jubilarnu 40. smotru filmskog stvaralaštva u beogradskom Sava centru trebalo bi da otvori proslavljeni režiser srpskog porekla Piter Bogdanovič.

Film oskarovca Alexandra Payna (Stranputice, 2005), „Potomci“ nominovan je za Oskara u 5 kategorija – za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca (George Clooney), najbolji adaptirani scenario i najbolju montažu.

Alexandra Payna su nominacije zatekle u Rimu, u „Cinecitta Studios“, gde je Fellini snimio većinu svojih filmova. „Nominacije filma za Oskara su nesumnjivo veoma uzbudljive, ako ništa drugo zbog radosti koju pružaju svima koji su radili na filmu“, rekao je Payne, i dodao: „Naročito sam srećan zbog priznanja koje je dobio moj dugogodišnji saradnik, montažer Kevin Tent. On to zaista zaslužuje.“

Meryl Streep, dobitnica „Zlatnog globusa“ za ulogu u drami „Čelična lejdi“, koja će takođe biti na programu 40. FEST-a, za ovu ulogu nominovana je i za Oskara. „Čelična lejdi“ dobila je i nominaciju za najbolju šminku.