Scenarista i reditelj Miroslav Momčilović, autor kultnih filmova “Sedam i po“ i „Čekaj me, ja sigurno neću doći“, snimio je film „Smrt čoveka na Balkanu“, koji će premijerno biti prikazan 16. novembra u Sava centru.

Ova crna komedija neobična je i po temi, kao i po filmskom izrazu, pošto se kompletna radnja dešava u jednom kadru i u „realnom vremenu“.

Usamljeni kompozitor izvršava samoubistvo pred web kamerom svog računara. Privučeni zvukom pucnja u stan dolaze njegove komšije, koje provode vreme u stanu, čekujući da stignu hitna pomoć i policija. Sve vreme ih snima web kamera, a da oni toga nisu svesni. Dok čekaju, prekraćuju vreme tako što piju, jedu i igraju šah. Evociraju uspomene na pokojnika, sažaljevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku iako sve vreme ne mogu da se sete njegovog imena. Događaji poprimaju drugi tok nakon što shvate da je kamera na računaru uključena i da ih sve vreme snima. Polako otkrivamo ličnost pokojnika, kao i jednu širu, satiričnu sliku našeg društva...

"Kao autora zanimale su me svi događaji u jednom stanu nakon nečijeg samoubistva. Pošto svaki rez u filmskom jeziku označava neki protok vremena, ja sam ovu priču snimio u jednom kadru u nameri da napravim jednu hiperrealističku sliku okruženja i vremena u kojem živim", objašnjava Momčilović.

U filmu igra velika ekipa glumaca, predvođena Emirom Hadžihafizbegovićem: Radosav Milenković, Nataša Ninković, Anita Mančić, Bojan Žirović, Nikola Đuričko, Mirjana Karanović, Milica Mihajović, Bojan Lazarov, Ljubomir Bandović, Branislav Trifunović, Miloš Samolov, Aleksandar Đurica i Nikola Kojo.

Film je do sada osvojio 19 nagrada na festivalima u zemlji i svetu.

Pogledajte trejler...